APULIE – CHUTĚ NA PODPATKU ITALSKÉ BOTY
Apulie je země středomořských rostlin a vůní, známá svými trulli - kulatými domy, těstovinami orecchiette, nádhernými písečnými plážemi a skalními útvary nebo lidovým tancem pizzica. Nic však Puglii necharakterizuje více než na 60 milionů olivovníků, které pokrývají ze severu na jih region jako koberec.
Již samotný počet stromů je impozantní, ale v mnoha případech je to také jejich velikost a věk. Mnohé z nich jsou tzv. Ulivi secolari - staré několik stovek let. Ty jsou nepravidelně uspořádané, každý kmen je jedinečně tvarovaný, roste kolem sebe, mohutně, pokrouceně, coby milenci se objímající nebo do sebe vrostlé stromy, fascinující a vyzařují stoický klid a důstojnost. Mladé olivové háje vykazují oproti tomu již vojenský pořádek - to abysklizeň se stroji byla jednodušší.
Olivy - zelené zlato
Miliony olivovníků dělají z Puglie hlavního dodavatele italského olivového oleje. V suchém horku poloostrova ho vyroste téměř polovina národní produkce. Olivové háje, které spolu s vinicemi lemují silnice se rozprostírají v každém rohu regionu, od Gargana po Salento a jsou rozděleny do čtyř oblastí produkce DOP (tedy chráněného označení původu): Collina di Brindisi, Dauno, Terra D'Otranto a Terra di Bari, kde jsou vysázeny ty nejrůznější druhy olivovníků. K těm nejznámějším patří Ogliarola, Cellina di Nardò, Coratina, Frantoio, Leccino, Peranzana, Garganica, Rotondella, Cima di Bitonto nebo Cima di Mola.
Olio Extra Vergine di Oliva - Extra panenský olej z Apulie nesmí obsahovat více než 1% kyselosti. V podstatě existují tři typy (jemně ovocná, středně ovocná a silná ovocná), které se liší podle chuti a vůně v závislosti na zeměpisné oblasti a půdě. Teplé podnebí a úrodná půda umožňují snadné pěstování nejenom oliva a vína ale také zeleniny a ovoce. S výnosem více než 200 000 tun jsou olivy zeleným zlatem Apulie.
V ZEMI PRIMITIVA A NEGROAMARA
Apulie je třetím nejproduktivnějším italským vinařským regionem. Z podpatku italské boty pochází hutná červená vína, které se vyznačují sytě rubínovou barvou, bohatým aroma, plností a vyšším obsahem alkoholu.
Ačkoliv má zdejší vinařství staletou historii, teprve v posledních dvaceti letech byly výroba a zpracování vína ve větším měřítku zmodernizovány. Výsledky jsou pozitivní a stále více vín pochází z této oblasti. K typickým apulijským odrůdám patří Negroamaro a Primitivo ale vyrábí se také řada dalších místních vín.
Apulie se dá rozdělit do tří různých vinařských oblastí: Foggia na severu je známá především svým Uva di Troia a bílým Bombino. Pro oblast Bari a Taranto ve středu poloostrova jsou typické hrozny Bombino Nero a Primitivo, např.v oblasti kolem Castel del Monte s růžovými a červenými víny.
Provincie Salento s metropolí Lecce na jihu je doménou červených vín. Pravá vinařská Apulie to je Salento. Zatímco na severu regionu převažují odrůdy hojně využívané po celé střední a severní Itálii jako Sangiovese a Montepulciano, jsou salentská vína vyrobena z odrůd pro tuto oblastjedinečných. Dvě nejoblíbenější a široce dostupná apulijská vína jsou Primitivo a Salice Salentino, která je nejznámější DOC oblastí pro Negroamaro a kde se tato réva často kombinuje s hrozny Malvasia Nera.
Vinařskou oblast Salento tvoří výběžky pohoří Murge podél Tavolierské roviny u Lecce a nízké kopce Serre Salentine a zahrnuje provincie Brindisi, Taranto a Lecce.
Bombino Bianco a Fiano – oblíbená bílá z Apulie
Pro severní část této vinařské zóny jako Martina Franca a Ostuni, jsou typičtější bílá vína, vyráběny z tradičních odrůd jako Verdeca, Bianco d’Alessano, Bombino Bianco a Fiano. Ve středu Apulie je několik DOC kolem Barletty, Cerignoly a Castela del Monte, kde vládne Uva di Troia, modrá odrůda, která nese jméno města z této vinařské oblasti. Víc na jihu se nejvíce daří červeným vínům odrůd Negroamaro a Primitivo.
Z hlediska terroiru má Puglia impozantní řadu přírodních zdrojů, které jsou velmi vhodné pro vinnou révu: teplé středomořské klima plné slunce, minimum srážek a chladící středomořskou brízu. Réva roste na křídovém vápenci pod vrstvami bohatými na železo, což je viditelné v půdě okolo kopce Colline Joniche Tarantine a v okolí Martina Franca a Locorotondo v údolí Itria.
„Vítejte v zemi Primitiva“
Manduria je fascinující město na silnici z Taranta do Lecce, kde je možno spatřit ruiny prastarého messapiánského sídla. Vlastní město se může pochlubit katedrálou Duomo jakož i dalšími početnými kostely, středověkoužidovskou čtvrtí a zámkem Palazzo Imperiali-Filotico.
„Vítejte v zemi messapiánského lidu, vítejte v zemi Primitiva“ tak zní nápis na vstupní bráně do starého města. Manduria je městem Primitiva, bohatého vína plné červené barvy. „Primitivo“ v italštině znamená rané zrání, protože tyto hrozny vytváří na začátku sezóny hodně cukru. Brzké zrání znamená, že výsledná vína jsou velká, svůdná a plná ovoce. Na Primitivu je však fascinující, že někdy hrozny révy zrají nerovnoměrně, takže se zelené hrozny sklízejí spolu se zralými. Primitivo je stejného původu jako kalifornský Zinfandel a je doma také v oblasti Gioia del Colle.
Hrozny Negroamaro jsou rozšířenější a vymezují červená vína většiny DOC jižní Apulie: Alezio, Matino, Galatina, Copertino, Nardó, Leverano, Lizzano, Salice Salentino, Squinzano a Brindisi.
„Víno je tekutým sluncem“- tato slova se hodí k vínům z Apulie výjimečně dobře.
© Marian S SUCHA 2019