13. 04. 2021
HomeNOVINKYgourmetvinotekasmokeleisureatravelživotshoppingzdravíprostě fajn


Naši partneři:

 


 

clickair-logo_de


 

Brazilian Wines

 



transfajn-net.cz
Rooseveltova 29
CZ 160 00 Praha 6
Tel.: +420 777 024 399

 

 


 

fajn-gourmet
Email Tisk PDF

tricoloreFestival del Gusto Italiano:

Tricolore a italská atmosféra na pražské Kampě

 

První červnový týden se náměstí Na Kampě proměnilo v rušnou italskou čtvrť. Konal se zde první ročník Festivalu del Gusto Italiano, který nabídl milovníkům dobrého jídla jedinečný gurmánský zážitek. Prodejci a výrobci italských specialit představili tradiční italské pochoutky z mnoha regionů, jako například Toskánsko, Sardinie, Tyrolské Alpy a další. Návštěvníci se mohli těšit nejen na vybrané lahůdky, ale také na stylovou italskou hudbu, která celou akci doprovodila.

Širokou paletu chutí a vůní nabídlo celkem dvacet vystavovatelů. Nechybělo oblíbené caprese, ryby a mořské plody z grilu, pravé italské risoto, čerstvé těstoviny nebo typické italské plněné placky piada. Širokou škálu na místě připravovaných pokrmů doplníly variace uzenin a aromatických sýrů a bohatá nabídka vín. Sladkou tečku zajistí osvěžující bezlepková zmrzlina či melouny se šunkou.

Trh oficiálně otevřel ve čtvrtek 4. června velvyslanec Italské republiky. Ředitel Italského kulturního institutu v Praze Giovanni Sciola prohlásil: „Jsme nesmírně potěšeni, že se trh pod širým nebem věnovaný výhradně produktům italské gastronomie a vinařství může konat ve dnech, které následují po našem státním svátku. Také místo konání považujeme za jedinečné: sugestivní prostranství Kampy v samém centru města. Atmosféra tohoto setkání je navíc umocněna řadou uměleckých představení a hudebních vystoupení, která budou tím nejlepším obohacením „chutí“ festivalu nazvaného Festival del Gusto Italiano...“

 
Email Tisk PDF

Káva a zdraví - 

Napoli TerstITALY 10proč budí tento nápoj tolik emocí?

Lidé obecně věří, že káva je buď dobrým nápojem, návykovou látkou, neřestí nebo že také škodí zdraví. Médii vždy jednou za čas proběhnou zprávy z různých výzkumů, které ukazují na tu nebo onu vlastnost kávy, která střídavě lidskému organismu škodí, čí prospívá. Pojďme se tedy zblízka podívat na to, co vlastně víme – jaká jsou fakta.

Káva není návyková ve smyslu návyku na kofein. Konzumenti mohou bez problému snížit či změnit spotřebu kávy, jde tedy o zvyk, nikoli závislost. Káva však může ovlivnit vaši náladu během dne ze dvou důvodů. Jedním je přerušení denní rutiny („dám si kávu pro lepší náladu“) a druhým fakt, že kofein má na naše tělo určité fyziologické účinky.

Kofein je však obsažen i v jiných nápojích, třeba v čaji, kde ho může být a bývá stejně jako v kávě, 
a přesto špatnou pověst nemá. A když se přejíte čokoládou, dostanete do sebe stejné množství kofeinu jako z jednoho šálku espressa. Kofein stimuluje mentální činnost, zvyšuje bdělost a je také fyzickým stimulantem. Jeho účinky se začínají objevovat po cca 15 minutách od požití, jeho vrcholná koncentrace v těle se dostavuje cca po 30 minutách.

Mírná stimulace kofeinem vám může pomoci během dne, kdy je bdělost nízká, šálek kávy je proto velmi prospěšný například po obědě či během noční práce. Vědecké průzkumy naznačují, že mírná spotřeba kofeinu (200–300 mg) denně je v pořádku a je i bezpečná pro těhotné či kojící ženy. Pro zdravé spotřebitele pak považujeme za mírnou konzumaci dávku do 400 mg denně, což odpovídá ekvivalentu 4–5 šálkům Grand Cru Nespresso.

Káva také obsahuje antioxidanty – látky, které jsou prospěšné našemu zdraví, a které káva neztrácí ani po odstranění kofeinu.

KazaarKáva a cholesterol je dalším diskutovaným tématem – ukázalo se, že cafestol, látka, která je obsažena v kávě, může při velmi velké spotřebě vyvolat zvýšenou hladinu cholesterolu. Nicméně pravidelné pití espressa ve zmiňované výši 200–300 mg kofeinu za den ke zvýšení hladiny cholesterolu nevede. Podle průzkumů víme, že tuto skutečnost pozorovali na osobách, které dlouhodobě konzumovali velké množství turecké a tzv. skandinávské kávy, která se připravuje tak, že se na hrubo mletá káva vaří ve vodě a výsledný nápoj se podává bez přefiltrování.

Lidé si někdy stěžují, že mají po kávě překyselený žaludek, nicméně neexistuje přesvědčivý důkaz, že by káva byla pro tento orgán škodlivá. Pro osoby, které vnímají pálení žáhy, je ideální zjistit, zda to je v důsledku pití kávy, nebo jídlem, které předtím konzumovali. Případně doporučujeme navštívit lékaře, který se problému může věnovat.

V závěru tohoto malého shrnutí vlivů kávy na lidský organismus je nutné zmínit, že káva je jednou z nejvíce studovaných potravin z hlediska účinků na zdraví a je vědecky prokázáno, že mírná spotřeba (3–5 šálků denně) může být prospěšná, jelikož obsahuje antioxidanty a minerály.

Káva bez kofeinu po řádném zpracování obsahuje max. 0,1 % zbytkového kofeinu. Toto množství je kontrolováno jak v zelené neupražené kávě, tak v konečném výrobku. Káva bez kofeinu může dle norem obsahovat max. 3 mg kofeinu na šálek. U Nespresso káv bez kofeinu se dostáváme na hodnotu zbytkového kofeinu o velikosti 0,03 % hmotnosti, což odpovídá přibližně 2 mg kofeinu na šálek.

Autor:

Michaela Illíková, expert na kávu společnosti Nespresso

 

 
Email Tisk PDF

Bourbon Bar Marriott Hotel Praha

 PRVNÍ TRADIČNÍ BOURBON BAR V PRAZE

 

Bourbon Bar v lobby Prague Marriott Hotelu přináší bezkonkurenční výběr prvotřídních bourbonů a whisky z celého světa 

Od září potěší všechny milovníky bourbonu a whisky tradiční Bourbon Bar, první svého druhu v centru Prahy. Portfolio 76 jedinečných druhů bourbon whisky čítá 28 klasických bourbonů, nechybí zde vyhlášené značky jako např. Woodford, Maker’s Mark nebo Blanton’s, dále 16 druhů whisky z USA a Kanady, 30 druhů whisky ze Skotska a Irska a dokonce 2 japonské whisky. Nabídka baru bude postupně rozšiřována o další jedinečné značky z různých koutů světa. Takže Bourbon Bar představí zatím nejširší pražskou nabídku bourbonů a whisky na jednom místě. 

K pěti špičkovým whisky v Baru patří:

Ardbeg – nejkouřovější skotská whisky na baru, pochází z ostrova Islay.

 Whyte and Mackay 30 – 30letá jemně kouřová, míchaná skotská whisky. Whisky, ze kterých je namíchána, zrají každá několik let ve vlastním sudu, po namíchání zrají další roky společně.

 Macallan Ruby – skotská whisky s chutí sušeného ovoce, zázvoru a muškátového oříšku s dlouhou dochutí.

 Powers Gold Label – patří mezi nejlepší irské whisky. Pochází z rodinné spolupráce s Tullamore Dew, je jemná, 3x destilovaná.

Bourbon Bar interiér 2Kromě výběru vyhlášených bourbonů a whisky nabídne Bourbon Bar také jedinečné koktejly – řadu z nich připravených podle vlastních receptura výběr netradičních pokrmů, například Krabí miniburgery s omáčkou Marie Rose nebo místní specialitu Bourbon Bar Burger.

Předním mužem Bourbon Baru je Tomáš Toka, hlavní barman, jenž své zkušenosti sbíral jak ve vyhlášených českých podnicích, tak v zahraničí. Tomáš se účastnil se také řady prestižních soutěží, v nichž mu jeho dovednosti přinesly velice kvalitní umístění - 3. místo v Bacardi Cup, 3. místo v T.G.I. Friday´s a účast ve finále Havana Grand Prix.

 
Email Tisk PDF

Luis 13

 

Z Baru U Zlaté studně se stala  "Luis XIII. Fortress" 

 

Společnost Rémy Cointreau předala pražské restauraci U Zlaté Studně, jediné české restauraci, která se může honosit titulem „Louis XIII. Fortress“, unikátní koňak z limitované edice Louis XIII. Le Jeroboam.

 

Restaurace U Zlaté studně patří ke špičce gurmánských restaurací v Česku. Kouzlo šéfkuchaře Pavla Sapíka umocňuje jedinečné prostředí s úžasným výhledem na Prahu. 

 

Zde, nad střechami Malé Strany Terasa U Zlaté Studně představila nový bar Louis XIII.

Celý článek...
 
Email Tisk PDF

Kazaar Dharkan II kopieKazaar a Dharkan:

to nejintenzivnější

co může Nespresso nabídnout

 

Společnost Nespresso uvádí na trh dosud nejintenzivnější kávy, Grand Crus Kazaar a Dharkan. Nespresso těmito kávami dokázala vytvořit ještě intenzivnější vůni a chuť bez nežádoucí hořkosti.

Experti společnosti Nespresso odmítli vžité paradigma vytváření kávových směsí a díky inovacím vytvořili dvě neobyčejné kávy Grand Cru Kazaar a Dharkan, které posunuly hranice stupnice intenzity Nespresso. Tyto dvě výrazné a intenzivní kávy, Kazaar s intenzitou 12 a o stupeň nižší Dharkan, nabízí od září letošního roku milovníkům kávy Nespresso silnější smyslový prožitek.

Celý článek...
 
Více článků...
  • Vína z Piemontu
  • Gourmet Club Restaurant Hotelu PALACE
  • Nespresso pro chlapy
  • Le Palais Hotel Prague
<< Začátek < Předchozí 1 2 3 4 Další > Konec >>

Stránka 1 z 4
  • APULIE – CHUTĚ NA PODPATKU ITALSKÉ BOTY
  • SALENTO – okouzlující italský podpatek
  • Turecká riviéra s dechem antiky
  • Festival del Gusto Italiano představil italské delikatesy
  • Friuli Venezia Giulia
  • Káva a zdraví
  • Nespresso Grand Cru, ale bez kofeinu
  • Vinařství roku 2014
  • Rulandské bílé ze Bzence je Šampionem 2015
fajn-fet.cz © Marian S. Sucha

Copyright © 2021 Web ušlechtilých neřestí - prostě fajn. Všechna práva vyhrazena.
Joomla! je svobodný software šířen pod GNU/GPL licencí.