24. 05. 2025
HomeNOVINKYgourmetvinotekasmokeleisureatravelshoppingzdraví
Email Tisk PDF

Skupina Coloseum:  Coloseum Arkády 2

tržby už na úrovni předpandemického roku 2019

 

 

  

Skupina Coloseum Holding, do které patří i síť oblíbených restaurací,vykázala v loňském roce tržby ve výši 253 milionů korun, což znamená meziroční nárůst o 74,7 %. Letos očekává tržby, které by mohly téměř dosáhnout předcovidové úrovně. Skupina chce v letošním roce snížit své zadlužení o dalších 100 milionů korun. Kapitál na snížení dluhu a naplnění rozvojového plánu získá prodejem lukrativní nemovitosti v Průhonicích a dále sekundární veřejnou emisí akcií (SPO). Úpis by měl proběhnout prostřednictvím pražské burzy Start do konce letošního roku. Skupina Coloseum Holding otevřela v uplynulých měsících tři nové provozovny Pizza Coloseum a jednu pobočku Caffé Pascucci v Praze, další dvě jsou ve výstavbě. Majoritním vlastníkem je   Jan Mužátko s bezmála 66% podílem, druhým největším akcionářem je investiční skupina WOOD & Company s 15,6 %.

 

 

Celý článek...
 
Email Tisk PDF

DZT INCOMING & BRAND SUMMIT LÜBECK 2023

 DZT

Deutsche Zentrale für Tourismus/DZT pozvala ve dnech 7. a 8. června 2023 stovku novinářů a influencerů z 25 zemí EU do Lübecku na mediální Incoming & Brand Summit, jehož tématem bylo "Cestování v době změny klimatu a hodnot". 

 

 

V úvodním referátě summitu Petra Hedorferová, předsedkyně představenstva DZT, přednášela o tom jak udržitelná turistika může účinně přispět ke zmírnění dopadů změny klimatu. Jasná pozice cestovní země Německa ("Reiseland Deutschland ") jako značky udržitelné kvality cestovního ruchu je podle Hedorferové klíčem k úspěšné budoucnosti v mezinárodní konkurenci, a pokračovala, že cestovní ruch, který zanedbává komplexní aspekty udržitelnosti, ztratí v dlouhodobém horizontu i životní prostředí. Formát sumitu, nám umožní zaměřit se na širší kruh mezinárodních novinářů a influencerů, kteří se seznámí s hodnotami značky "Reiseland Deutschland". Její kolegyně Dr. Bettina Bungeová manažerka cestovního ruchu Schleswig-Holstein GmbH uvedla, že tento odborný kongres "umožní mezinárodním novinářům také poprvé poznat Lübeck a pozoruhodnosti Šlesvicka-Holštýnska, aby informovali o našich inovativních koncepcích pro udržitelnou turistiku a ochranu přírody".  

   

LübeckSegler im MuseumshafenLübeck und Travemünde Marketing GmbH (LTM) podpořil lübecký Brand Summit při realizaci akce ve spolupráci s agenturou pro cestovní ruch Schleswig-Holstein a Galerií umění/Kunsthalle St. Annen. Podpůrný program se zaměřil na Lübeck jako udržitelnou cestovní destinaci a místo světového dědictví UNESCO. „Lübeck byl formován historií Hanzy a po staletí je znám jako vynikající hostitel návštěvníků z Německa i ze zahraničí", řekl ve svém proslovu starosta Lübecku Jan Lindenau. "Summit je vítanou příležitostí k tomu, aby se Lübeck a Travemünde v mezinárodních médiích staly známou veličinou pro udržitelnou cestovní destinaci. Jsem si jist, že můžeme zabodovat zvláště dobře s tématy Světové dědictví UNESCO a udržitelnost.“ 

Lübeck St. Marien

Součástí doprovodného programu bylo večerní setkání 7. června v Malerwinkelu s rockovou skupinou "Lopes Trio" s pivem a lahodným rybím street food. Další den pak následovaly referáty a diskuse na témata udržitelnosti a světového dědictví a zajímavé tematické prohlídky lübeckým starým městem: Pohled do zákulisí výroby ikonického produktu města: lübeckého marcipánu, návštěvou Evropského hanzovního muzea a dalších produktů, které město proslavily: čokoládovny Evers & Daughter, vína Rotspon ve vinařském domě Melle, nebo návštěva tradiční Apotheke Löwen. 

 

Lübeck Lübecker Marzipan  LTM

Po Brand Summit se účastníci vydali na sedm post convention tours po několika spolkových zemích s aktuálními nabídkami a programy, které jsou příkladem udržitelného kulturního a přírodního turismu v Německu.

Marian S SUCHA

13.06.2023

 
Email Tisk PDF

BIO VÍNA Z MIKULOVA NA PRAŽSKÝCH VINOHRADECHvinoteka-cibulka-praha-15   

Na náměstí Jiřího z Poděbrad nedávno otevřela svou prodejnu BIO vín vinařská rodina Cibulkových z Mikulova.


Vinotéka má v nabídce ryzlinky, tramíny a sauvignony, které doplňují i výborné sekty vyráběné tradiční méthode champenoise
(zráním v lahvi). Paletu barev a chutí rozšiřují vína červená, kterým bezkonkurenčně vévodí Cabernet Sauvignon. Navíc mají
jednotlivé lahve „neviditelnou“ nálepku bio.


Rozdíl mezi běžně zpracovaným vínem a BIO vínem na pohled a zřejmě ani na první doušek nepoznáte. Ale o to je podstatnější
„to“ neviditelné. Pěstování révy v souladu s přírodou, bez použití umělých hnojiv, barviv, pesticidů, prostě jakékoli chemie.

cibulkovi ve sklepě

Vinice se přihnojují jen kravským či koňským hnojem. Není divu, že jejich řádky vypadají jako zahrádky, divoce tam rostou i trávy a květiny, na které létají motýli a včely, prostě „příroda hraje“. BIO víno, kde vinař minimálně zasahuje do přirozeného procesu kvašení a zrání je však i zdravější. Má totiž podstatně nižší obsah siřičitanů. 

 

Chuť, barva i vůně BIO vína se přirozeně a harmonicky snoubí a jdou ruku v ruce s ekologickým přístupem zpracování a dnes tolik skloňovaným slovem „udržitelnost“.


Kromě sklenky (či lahve) vína si však můžete dát v nové pražské prodejně i něco na zub - dobroty.
Rodinná firma CIBULKA založená v roce 2005 obhospodařuje 32 hektarů vlastních vinohradů. Během posledních dvou desetiletí se vyšplhala na jednoho z největších výrobců bio vín u nás. Spolupracuje totiž i s dalšími bio vinařstvími, od kterých vykupuje hrozny. Ty zpracovává pod dohledem hlavy rodiny Petra Cibulky tzv. burgundskou metodou. Na dokvašení používá také barikové sudy, které dají vínům „plnější“ chuť, o to „přímější“ chuťový profil pak mají jejich čistě odrůdová vína dozrávající v nerezových tancích. Petru Cibulkovi zdatně pomáhá jeho žena Michaela a ve stopách obou už jde syn Jan a dcera Valerie.

 

letohradek dron 1Vinařství sídlí v Mikulově, ale vlastní i letohrádek Portz Insel, 400 let starou usedlost na tzv. Tichém ostrově. Tu z naprosté ruiny Cibulkovi „vyšlechtili“ v nádherné místo nejen na návštěvu a degustaci, ale též tajuplnou procházku ditrichštejnským podzemím. Právě v tamních sklepích odpočívají minimálně šest měsíců lahve šumivého vína z odrůdy Chardonnay či Pinot Noir.

 

 


www.vinocibulka.cz

 

 

 

 

 Vinotéka a obchod CIBULKA

image.png


Laubova 1689/4, Praha 3 – Vinohrady


Otevírací doba:
Pondělí až středa: 10.00 – 20.00
Čtvrtek až sobota: 10.00 – 22.00
Neděle: 11.00 – 20.00 

 
Email Tisk PDF

Olivy4

 

APULIE – CHUTĚ NA PODPATKU ITALSKÉ BOTY

 

Apulie je země středomořských rostlin a vůní, známá svými trulli - kulatými domy, těstovinami orecchiette, nádhernými písečnými plážemi a skalními útvary nebo lidovým tancem pizzica. Nic však Puglii necharakterizuje více než na 60 milionů olivovníků, které pokrývají ze severu na jih region jako koberec.

Olivy 2

Již samotný počet stromů je impozantní, ale v mnoha případech je to také jejich velikost a věk. Mnohé z nich jsou tzv. Ulivi secolari - staré několik stovek let. Ty jsou nepravidelně uspořádané, každý kmen je jedinečně tvarovaný, roste kolem sebe, mohutně, pokrouceně, coby milenci se objímající nebo do sebe vrostlé stromy, fascinující a vyzařují stoický klid a důstojnost. Mladé olivové háje vykazují oproti tomu již vojenský pořádek - to abysklizeň se stroji byla jednodušší.

 

 

Olivy - zelené zlato 

 

Miliony olivovníků dělají z Puglie hlavního dodavatele italského olivového oleje. V suchém horku poloostrova ho vyroste téměř polovina národní produkce. Olivové háje, které spolu s vinicemi lemují silnice se rozprostírají v každém rohu regionu, od Gargana po Salento a jsou rozděleny do čtyř oblastí produkce DOP (tedy chráněného označení původu): Collina di Brindisi, Dauno, Terra D'Otranto a Terra di Bari, kde jsou vysázeny ty nejrůznější druhy olivovníků. K těm nejznámějším patří Ogliarola, Cellina di Nardò, Coratina, Frantoio, Leccino, Peranzana, Garganica, Rotondella, Cima di Bitonto nebo Cima di Mola.

Olivy 3

 

 

 

 

 

 

 

 

Olio Extra Vergine di Oliva - Extra panenský olej z Apulie nesmí obsahovat více než 1% kyselosti. V podstatě existují tři typy (jemně ovocná, středně ovocná a silná ovocná), které se liší podle chuti a vůně v závislosti na zeměpisné oblasti a půdě. Teplé podnebí a úrodná půda umožňují snadné pěstování nejenom oliva a vína ale také zeleniny a ovoce. S výnosem více než 200 000 tun jsou olivy zeleným zlatem Apulie.

 

 

 

  

 

V ZEMI  PRIMITIVA A NEGROAMARA

 

Vino apuie 1

 

 

vino apulieZecaApulie je třetím nejproduktivnějším italským vinařským regionem. Z podpatku italské boty pochází hutná červená vína, které se vyznačují sytě rubínovou barvou, bohatým aroma, plností a vyšším obsahem alkoholu. 

Ačkoliv má zdejší vinařství staletou historii, teprve v posledních dvaceti letech byly výroba a zpracování vína ve větším měřítku zmodernizovány. Výsledky jsou pozitivní a stále více vín pochází z této oblasti. K typickým apulijským odrůdám patří Negroamaro a Primitivo ale vyrábí se také řada dalších místních vín.

Apulie se dá rozdělit do tří různých vinařských oblastí: Foggia na severu je známá především svým Uva di Troia a bílým Bombino. Pro oblast Bari a Taranto ve středu poloostrova jsou typické hrozny Bombino Nero a Primitivo, např.v oblasti kolem Castel del Monte s růžovými a červenými víny.

 

vino negroamaroProvincie Salento s metropolí Lecce na jihu je doménou červených vín. Pravá vinařská Apulie to je Salento. Zatímco na severu regionu převažují odrůdy hojně využívané po celé střední a severní Itálii jako Sangiovese a Montepulciano, jsou salentská vína vyrobena z odrůd pro tuto oblastjedinečných. Dvě nejoblíbenější a široce dostupná apulijská vína jsou Primitivo a Salice Salentino, která je nejznámější DOC oblastí pro Negroamaro a kde se tato réva často kombinuje s hrozny Malvasia Nera.

Vinařskou oblast Salento tvoří výběžky pohoří Murge podél Tavolierské roviny u Lecce a nízké kopce Serre Salentine a zahrnuje provincie Brindisi, Taranto a Lecce. 

vino zeca zeca

 

Bombino Bianco a Fiano – oblíbená bílá z Apulie

Pro severní část této vinařské zóny jako Martina Franca a Ostuni, jsou typičtější bílá vína, vyráběny z tradičních odrůd jako Verdeca, Bianco d’Alessano, Bombino Bianco a Fiano. Ve středu Apulie je několik DOC kolem Barletty, Cerignoly a Castela del Monte, kde vládne Uva di Troia, modrá odrůda, která nese jméno města z této vinařské oblasti. Víc na jihu se nejvíce daří červeným vínům odrůd Negroamaro a Primitivo.

Z hlediska terroiru má Puglia impozantní řadu přírodních zdrojů, které jsou velmi vhodné pro vinnou révu: teplé středomořské klima plné slunce, minimum srážek a chladící středomořskou brízu. Réva roste na křídovém vápenci pod vrstvami bohatými na železo, což je viditelné v půdě okolo kopce Colline Joniche Tarantine a v okolí Martina Franca a Locorotondo v údolí Itria.

 

 

„Vítejte v zemi Primitiva“

Manduria je fascinující město na silnici z Taranta do Lecce, kde je možno spatřit ruiny prastarého messapiánského sídla. Vlastní město se může pochlubit katedrálou Duomo jakož i dalšími početnými kostely, středověkoužidovskou čtvrtí a zámkem Palazzo Imperiali-Filotico. 

„Vítejte v zemi messapiánského lidu, vítejte v zemi Primitiva“ tak zní nápis na vstupní bráně do starého města. Manduria je městem Primitiva, bohatého vína plné červené barvy. „Primitivo“ v italštině znamená rané zrání, protože tyto hrozny vytváří na začátku sezóny hodně cukru. Brzké zrání znamená, že výsledná vína jsou velká, svůdná a plná ovoce. Na Primitivu je však fascinující, že někdy hrozny révy zrají nerovnoměrně, takže se zelené hrozny sklízejí spolu se zralými. Primitivo je stejného původu jako kalifornský Zinfandel a je doma také v oblasti Gioia del Colle. 

 

Hrozny Negroamaro jsou rozšířenější a vymezují červená vína většiny DOC jižní Apulie: Alezio, Matino, Galatina, Copertino, Nardó, Leverano, Lizzano, Salice Salentino, Squinzano a Brindisi.

„Víno je tekutým sluncem“- tato slova se hodí k vínům z Apulie výjimečně dobře. 

jidlo 1

 

© Marian S SUCHA 2019

 

 

 

 
Email Tisk PDF

mexicka viniceMexiko – nejstarší vinice Ameriky

 

Mexiko jsou nejen pro turisty mariachí, tequila a pivo. Avšak víno – o tom leda zpívají zklamaní machos a přitom do sebe házejí jednu tequilu za druhou…

Pravdou je, že domácí konzumace vinných moků je téměř zanedbatelná. Nicméně, mexické víno si razí cestu do světa.

 

Mexiko se nepočítá k tzv. novým vinařským  zemím. A je k tomu důvod: Nejstarší  dodnes funkční vinařství celé Ameriky,  Casa Madero v mexickém státě  Coahuila, bylo založeno již v ro ce 1597.  Byli to španělští conquistadoři, kteří vysadili  poblíž Parras první keře Vitis vinifera.  Říká se, že horliví misionáři potřebovali  mešní víno a díky víře tak vznikly  nejstarší sklepy kontinentu. Ale již velmi  brzy bylo jasné, že toto víno nelze omezit  na církevní obřady.

Celý článek...
 
Více článků...
  • Na kole jižním Burgundskem
  • Námořnická Bretaň
  • Turecká riviéra s dechem antiky
  • Friuli Venezia Giulia
<< Začátek < Předchozí 1 2 3 4 5 6 Další > Konec >>

Stránka 3 z 6
fajn-fet.cz © Marian S. Sucha

Copyright © 2025 . Všechna práva vyhrazena.
Joomla! je svobodný software šířen pod GNU/GPL licencí.