17. 12. 2025
HomeNOVINKYgourmetvinotekasmokeleisureatravelshoppingzdraví
Email Tisk PDF

Turecká riviéra s dechem antiky 

Pláž v Beleku

Dlouhé pláže, teplé moře a komfort za nízké ceny. Ve vnitrozemí zeleň s vodopády a antické památky – to vše nabízí přímořské rezorty kolem Antalye.

Malý přístav v Antalyi v teplém ranním světle. Rybáři již vyložili ranní úlovek a roztahují sítě k sušení. Na terase si dáváme první čaj toho dne, k tomu čerstvý turecký chléb, jogurt s medem a samozřejmě ovčí sýr s olivami - chuť středomoří pod širým nebem. Turistům už den hezčeji začít nemůže.

185 ANTALYA

Od přístavu, kde se řadí jedna restaurace na druhou a jejichž terasy jsou plné mediteránní atmosféry, se táhne ulice malých barů, bazarů a obchůdků se suvenýry. Obchodníci smlouvají o každou liru a tucty klenotníků čekají na zákazníky. Kdo označuje Antalyi za klenot turecké riviéry, nepřehání. Ze starého města trůnícího na skále, se nabízí nádherný výhled na přístav a moře. V starých, křivolakých uličkách se obchodníci a řemeslníci věnují své práci. Seldžucké stavby ze středověku se řadí jedna vedle druhé a propůjčují čtvrti svůj půvab. Přístavní město patří k největším a nejčilejším v Turecku: hrad a minarety, velkorysé bulváry zdobené palmami, tradiční i moderní stavby a architektura. Na riviéře je nejenom turistickým ale i kulturním a obchodním centrem. Archeologické muzeum v Antalyi má hned vedle Atén jednu z nejvýznamnějších sbírek antického umění. Kousek za městem, kde velkorysé bulváry končí, začíná ta turistická Antalya: podél pobřeží se táhnou desítky kilometrů hotelů všech kategorií.

Dlouhé pobřeží na úpatí pohoří Taurus, jehož zasněžené vrcholky sahají až do 3000 metrů se předvádí v mnoha variantách - někdy vybíhá do moře jako rovina, jindy je porostlé piniovými lesy, pak zase skalnaté a rozeklané. Jenom tři města a mezi nimi rozsáhlé pláže.

Celý článek...
 
Email Tisk PDF

FVGbarcis 01-1Friuli Venezia Giulia - moře, hory, města a moře pohody

Region vklíněný mezi alpské a dolomitské vrcholy, vlny Jaderského moře a kopcovitou oblast Collio, kde se střetává latinská, slovanská a germánská kultura. Něco jako kaleidoskop různých tradic, jazyků, příběhů a legend. Moře a pláže získaly prestižní ocenění Modrá vlajka, udělované za čistotu vod, upravenost pláží a kvalitu poskytovaných služeb. Z kopcovité vinařské oblasti pochází vynikající bílá vína. A také rozmanitá, malebná a panenská příroda: to vše naleznete v regionu Friuli Venezia Giulia.

 

FVGgrado 04Moře zdraví a pohody - skvělý zážitek pro rodiny!

Na oblouku, který tvoří 130 kilometrů pobřeží Jaderského moře, leží celá řada různorodých přímořských prostředí.Od zlatavých dunových pláží v lokalitách Lignano a Grado, s písčitými plážemi a pozvolným přístupem do moře, po skalnatá pobřeží v přírodní rezervaci Duino, kde stěny útesů prudce spadají až ke dnu moře. Odpočinek, bezpečí a zábava, ale i kouzlo poznávání, procházky přírodou a aktivní život. Moře v regionu Friuli Venezia Giulia nabízí vše v jednom.

 

 Speciální a jedinečné ceny jsou zaručeny i díky Rodinnému balíčku, který zahrnuje vstup do zábavných parků, exkurze dle vlastních požadavků, plavecké kurzy a celou řadu jiných zážitků šitých na míru pro celou rodinu.

 

Města umění...FVGudine 05

Tisíc tváří umění v jediném pohraničním regionu: elegantní a decentní, pyšná na svou krásu a přesto nijak extravagantní. V městech regionu jako Terst, Udine, Grado nebo Aquileia zní různé jazyky  - italština, němčína, slovinština nebo friuli - a znají celou řadu vzdálených tradic a náboženství.

FVGtrieste 04-1 

 

... a kaleidoskop chutí 

Kuchyně “Made in Friuli Venezia Giulia” je skutečnou směsí tří významných kulinářských tradic – středoevropské, benátské a slovanské – typické chutě regionálních pokrmů se odrážejí v nekonečném množství receptů pocházejících z různých krajů, prostředí a podnebí, které jsou jedinečné právě díky kvalitě místních produktů.

FVGenogastronomia 01Tato oblast, odkud pocházejí skutečně jedinečná bílá vína, zahrnuje osm oblastí DOC (Kontrolované označení místa původu), tři oblasti DOCG (Kontrolované a garantované označení místa původu) a dvě meziregionální oblasti DOC, 1500 vinařských podniků, které vyrábějí 80 milionů lahví ročně na ploše o rozloze téměř 20.000 hektarů, světoznámé etikety a dvě skutečné perly jako je Ramandolo a Picolit. A nesmíme zapomenout na Friulano, víno, které je historickou perlou tohoto regionu. Vína z Friuli jsou tradičně spojována s kvalitními víny. V posledním roce téměř všechna vína získala označení DOC/DOCG a jedná se o téměř 90% celkové produkce. V regionu Friuli Venezia Giulia naleznete kořeny vína, jelikož právě odtud pochází 80% italské vinné révy a celkem 30% vinné révy v rámci Evropské unie a 25% ve světovém měřítku.

 

Info:

www.turismo.FVG.it

 

 
Email Tisk PDF

Káva a zdraví - 

Napoli TerstITALY 10proč budí tento nápoj tolik emocí?

Lidé obecně věří, že káva je buď dobrým nápojem, návykovou látkou, neřestí nebo že také škodí zdraví. Médii vždy jednou za čas proběhnou zprávy z různých výzkumů, které ukazují na tu nebo onu vlastnost kávy, která střídavě lidskému organismu škodí, čí prospívá. Pojďme se tedy zblízka podívat na to, co vlastně víme – jaká jsou fakta.

Káva není návyková ve smyslu návyku na kofein. Konzumenti mohou bez problému snížit či změnit spotřebu kávy, jde tedy o zvyk, nikoli závislost. Káva však může ovlivnit vaši náladu během dne ze dvou důvodů. Jedním je přerušení denní rutiny („dám si kávu pro lepší náladu“) a druhým fakt, že kofein má na naše tělo určité fyziologické účinky.

Kofein je však obsažen i v jiných nápojích, třeba v čaji, kde ho může být a bývá stejně jako v kávě, 
a přesto špatnou pověst nemá. A když se přejíte čokoládou, dostanete do sebe stejné množství kofeinu jako z jednoho šálku espressa. Kofein stimuluje mentální činnost, zvyšuje bdělost a je také fyzickým stimulantem. Jeho účinky se začínají objevovat po cca 15 minutách od požití, jeho vrcholná koncentrace v těle se dostavuje cca po 30 minutách.

Mírná stimulace kofeinem vám může pomoci během dne, kdy je bdělost nízká, šálek kávy je proto velmi prospěšný například po obědě či během noční práce. Vědecké průzkumy naznačují, že mírná spotřeba kofeinu (200–300 mg) denně je v pořádku a je i bezpečná pro těhotné či kojící ženy. Pro zdravé spotřebitele pak považujeme za mírnou konzumaci dávku do 400 mg denně, což odpovídá ekvivalentu 4–5 šálkům Grand Cru Nespresso.

Káva také obsahuje antioxidanty – látky, které jsou prospěšné našemu zdraví, a které káva neztrácí ani po odstranění kofeinu.

KazaarKáva a cholesterol je dalším diskutovaným tématem – ukázalo se, že cafestol, látka, která je obsažena v kávě, může při velmi velké spotřebě vyvolat zvýšenou hladinu cholesterolu. Nicméně pravidelné pití espressa ve zmiňované výši 200–300 mg kofeinu za den ke zvýšení hladiny cholesterolu nevede. Podle průzkumů víme, že tuto skutečnost pozorovali na osobách, které dlouhodobě konzumovali velké množství turecké a tzv. skandinávské kávy, která se připravuje tak, že se na hrubo mletá káva vaří ve vodě a výsledný nápoj se podává bez přefiltrování.

Lidé si někdy stěžují, že mají po kávě překyselený žaludek, nicméně neexistuje přesvědčivý důkaz, že by káva byla pro tento orgán škodlivá. Pro osoby, které vnímají pálení žáhy, je ideální zjistit, zda to je v důsledku pití kávy, nebo jídlem, které předtím konzumovali. Případně doporučujeme navštívit lékaře, který se problému může věnovat.

V závěru tohoto malého shrnutí vlivů kávy na lidský organismus je nutné zmínit, že káva je jednou z nejvíce studovaných potravin z hlediska účinků na zdraví a je vědecky prokázáno, že mírná spotřeba (3–5 šálků denně) může být prospěšná, jelikož obsahuje antioxidanty a minerály.

Káva bez kofeinu po řádném zpracování obsahuje max. 0,1 % zbytkového kofeinu. Toto množství je kontrolováno jak v zelené neupražené kávě, tak v konečném výrobku. Káva bez kofeinu může dle norem obsahovat max. 3 mg kofeinu na šálek. U Nespresso káv bez kofeinu se dostáváme na hodnotu zbytkového kofeinu o velikosti 0,03 % hmotnosti, což odpovídá přibližně 2 mg kofeinu na šálek.

Autor:

Michaela Illíková, expert na kávu společnosti Nespresso

 

 
Email Tisk PDF

Luis 13

 

Z Baru U Zlaté studně se stala  "Luis XIII. Fortress" 

 

Společnost Rémy Cointreau předala pražské restauraci U Zlaté Studně, jediné české restauraci, která se může honosit titulem „Louis XIII. Fortress“, unikátní koňak z limitované edice Louis XIII. Le Jeroboam.

 

Restaurace U Zlaté studně patří ke špičce gurmánských restaurací v Česku. Kouzlo šéfkuchaře Pavla Sapíka umocňuje jedinečné prostředí s úžasným výhledem na Prahu. 

 

Zde, nad střechami Malé Strany Terasa U Zlaté Studně představila nový bar Louis XIII.

Celý článek...
 
Email Tisk PDF

 

 

plaz puglia

 

 SALENTO – OKOUZLUJÍCÍ ITALSKÝ PODPATEK

 

Lecce, Otranto a Gallipolli tvoří magický trojúhelník Salenta. Lecce zde vyniká jako kulturní a sociální metropole a barokní kráska, Gallipolli a Otranto, každé na opačné straně poloostrova, jsou stará přístavní města plné šarmu a historie. Salento ale okouzluje nejenom městy a vesnicemi ale také a především nádherným pobřežím, plážemi a přírodními oázami.

 

 

Celý článek...
 
Více článků...
  • Anteprima Cesanese
  • Made in LAZIO
  • TRENTINSKÉ POHOSTINSTVÍ
  • Okurková stezka
<< Začátek < Předchozí 1 2 3 4 5 6 7 Další > Konec >>

Stránka 5 z 7
fajn-fet.cz © Marian S. Sucha

Copyright © 2025 . Všechna práva vyhrazena.
Joomla! je svobodný software šířen pod GNU/GPL licencí.