Mexiko – nejstarší vinice Ameriky
Mexiko jsou nejen pro turisty mariachí, tequila a pivo. Avšak víno – o tom leda zpívají zklamaní machos a přitom do sebe házejí jednu tequilu za druhou…
Pravdou je, že domácí konzumace vinných moků je téměř zanedbatelná. Nicméně, mexické víno si razí cestu do světa.
Mexiko se nepočítá k tzv. novým vinařským zemím. A je k tomu důvod: Nejstarší dodnes funkční vinařství celé Ameriky, Casa Madero v mexickém státě Coahuila, bylo založeno již v ro ce 1597. Byli to španělští conquistadoři, kteří vysadili poblíž Parras první keře Vitis vinifera. Říká se, že horliví misionáři potřebovali mešní víno a díky víře tak vznikly nejstarší sklepy kontinentu. Ale již velmi brzy bylo jasné, že toto víno nelze omezit na církevní obřady.
Conquistadoři a kolonisté byli na víno zvyklí ze svých domovů. Takže po dobu kolonie byla „Nueva Espaňa“, jak se tehdy Mexiko jmenovalo, hlavním odběratelem vína a pálenky z Pyrenejského poloostrova. Přes 50 vrchovatě naložených lodí vyplouvalo rok co rok do Mexika, aby udržovalo novou kolonii v náladě.
Misionáři z Misión de San Javier a San - ta Gertrudis v jižní Baja California byli první, kteří zde začali víno vyrábět. Jejich produkce rostla a počátkem 17. sto - letí byla země v produkci vína soběstačná. Padres, kterým kromě spasení nebyly cizí ani podnikatelské cíle, poznali optimální podmínky regionu a produkovali nektar pro pozemské požitky. Půdy v Baja California měly ideální podmínky pro pěstování vinné révy. Blízkost k Tichému oceánu zajišťuje mírné, téměř středomořské podnebí s dostatečnými srážkami. Zlepšením způsobu pěstování již brzy vyrobili tolik vína, že nadbytky mohli odprodat např. lovcům velryb, kteří zde pravidelně přistávali.
Réva se dnes pěstuje v osmi z 32 mexických spolkových států. Tradiční odrůdy španělských misionářů a také jejich následovníků byly Missión, Rosa del Peru a Palomino. Jednoduchým stolním vínům dominují i v současnosti slabě kyselinkové hrozny Missión, další révou je modrá Criolla, jedna z nejstarších mexických rév. Její vína jsou rustikální a lehká. Nicméně kvalitní vína se kvasí výlučně z evropských odrůd. Teprve před několika desetiletími byly z Evropy přivezeny ušlechtilé odrůdy. Jedním z průkopníků byla španělská firma Pedro Domecq, které patří kolem poloviny vinic v údolí Valle de Guadalupe (Baja California).
Co se týče rozlohy vinic, Mexiko je s 50 000 ha na 4. místě v Americe. S produkcí 1,5 mil. hl se řadí na 18. místo ve světě (2005). Z 14,4 mil. lahví směřuje 2,4 mil. na export, nejvíc (76%) do USA. Nyní se réva pěstuje v osmi vinařských regionech, z nichž nejvýznamnější, i když z hlediska vysazených ploch nikoli největší, je region Baja California. Vyrobí se zde kolem 85 % mexického vína.
Vinařská oblast Ensenada – Baja California / Na severu země, na 1 300 km dlouhém poloostrově mezi Tichým oceánem a Cortézovým mořem, se rozprostírá rozlehlá vinařská oblast Baja California. Jediná hlavní silnice Carretera transpeninsular spojuje sever s jihem poloostrova, od hranice s USA až po mys Cabo San Lucas. Je to téměř 1 700 km samoty – hezké, ale horké. Přístav oblíbeného mořského střediska Ensenada byl založen již před 400 lety a sloužil k zásobování katolických misí a statků. Dnes se zde nakládá bavlna, potraviny a víno. Pitoreskní pobřežní městečko s prehistorickými jeskynními malbami v okolí stojí za návštěvu. Vzhledem ke VÍNO B&G 9–10/2013 21 své poloze a přístavu se stalo přírodním místem pro skladování a překládání vinné produkce z celého okolí.
Poloostrov má na severu u Ensenady v Národním parku Sierra de San Pedro Martir vulkanické pohoří s 3 096 m vysokým „špičákem“ Picacho del Diablo. Mezi nejkrásnější místa na poloostrově patří poušť Desierto Central poblíž Cataviňa. V chráněné přírodní reservaci Parque Natural del Desierto Central rostou různorodé exotické kaktusy, které tvoří typický ráz krajiny. A pak, kolem Ensenady začínají údolí s desítky a desítky kilometry vinic…
Terroir / Oblast, kde se hrozny pěstují, se nazývá Ensenada. Na severu zahrnuje údolí Guadalupe, San Antonio a na jihu Santo Tomás a San Vicente. V Baja California roste réva vinná v údolí až do nadmořské výšky 2 500 m. Půdy jsou vulkanického původu smíchané s pískem, štěrkem a vápencem.
U pobřeží regionu Baja California protéká studený mořský proud a mořské větry, které foukají směrem k vinicím, jsou osvěžující. Udržují teploty a vlhkost na takové úrovni, že lze udržet šťávu v hroznech. Tyto klimatické podmínky, ale i geografie regionu propůjčí každému údolí vlastní mikroklima, kte - ré spolu s určitými charakteristikami půdy umožní širokou škálu odrůd bílých i modrých, k nimž patří mimo jiné Chardonnay, Chenin Blanc, Sauvignon Blanc, Barbera, Cabernet, Syrah, Merlot, Cabernet Franc, Colombárd Malbec, Petit Verdot, Nebbiolo, Zinfandel, a dokonce Tempranillo. Díky zahraničním investicím do technologie a zařízení začíná být mexické víno plně konkurenceschopné vůči zbytku světa.
Bodegas de Santo Tomás / Jižně od oblasti Ensenada leží v údolích vinice a bodegy Santo Tomás, Cavas Valmar a (Valle) San Vicente. Jsou to nejznámější vinařské oblasti a zároveň mexic ké značky vína. Jezuité zde v 18. století osadili první plochy v Misión de Nuestra Seňora de Guadalupe del Norte poblíž San Antonio de las Minas (Valle de Guadalupe) a zásobovali vínem jiné misie a kolony v horní Kalifornii. Misie a vinné révy se stěhovaly na sever. V ro ce 1791 založil dominikán Fray José Loriente poblíž dnešní Ensenady „Mision de Santo Tomás de Aquino“. Toto vinařství, dnes Bodegas Santo Tomás, prospívalo až do roku 1857, kdy za prezidentství Benita Juáreze byly schváleny zákony, podle nichž církev musela postoupit téměř celý svůj majetek. Vinice v Santo Tomás byly prodány a opětovně prodávány. Podnikaví muži přicházeli a opět odcházeli. Ke konci 19. století byly založeny Bodegas de Santo Tomás, nejstarší vinařství v regionu. Během prvních let se víno nelahvovalo a bylo prodáváno v obcích regionu. Brzy poté, na přelomu století, byla správa vinic přestěhována do města Ensenada.
V této době se víno z velké části vyrábělo z odrůdy Missión. Situace v údolí se téměř neměnila. V roce1904 přišla skupina ruských emigrantů-pacifistů, tzv. molokánů, kteří zde v údolí zakoupili pozemky. Asi 100 rodin tvořilo komunitu, jež začala kultivovat údolí a ta ké pěstovat révu. K nim se připojili další osadníci. Vinice se rozrostly. A když později Rusové odešli, vinice zůstaly. Vedle již etablovaných Bodegas de San to Tomás se objevila nová jména mexických vinařství.
V 60. letech byly Bodegas de Santo Tomás prodány skupině Grupo Pando. Provoz byl rozšířen a v různých údolích Ensenady přikoupeny nebo vysázeny nové vinice. V Baja California se v 70. letech snažil Dimitri Tchelistcheff (syn legendárního vinaře Andrého Tchelistcheffa z Nappa-Kalifornie) jako technický ředitel v Bodegas Santo Tomás zavést nové vinařské techniky. Až později, více než 110 let po založení Bodegas, byl otevřen nový produkční komplex s fascinující architekturou na původních vinicích v údolí Valle de Santo Tomás. V tomto moderním výrobním závodě se špičkovou technologií probíhá zpracování hroznů – od lisu až k fermentačním cisternám z nerezové oceli pomocí gravitace. Uvnitř cylindrické budovy se nachází modernistická architektura na různých úrovních, jejichž nejnižší úroveň je spojena tunely s kavernózními sklepy. V každém sklepě je přísnými kontrolami zajištěna optimální teplota a vlhkost pro zrací proces. Víno zraje v nejlepších dubových sudech. Bodegas Santo Tomás má 355 ha vlastních vinic a díky dokupování dalších hroznů produkuje kolem 1 020 mil. lahví vína ročně. Vinařství vlastní ve všech třech údolích vinice, takže můžou sklízet hrozny nejvyšší kvality v celé pěstitelské oblasti. „Dá se říci, že vinařství této oblasti při výběru svých odrůd pracují podle francouzského konceptu terroir,“ říká mi při návštěvě muzea vína na Bodegas Santo Tomás Laura Zamora, jedna z nej uznávanějších enoložek v Mexiku. „Je také zajímavé, že produkce vína ve stylu Bordeaux má velký vliv na produkci vína zde v Baja. Několik vinařů vystudovalo na této prestižní francouzské univerzitě. Všechny zmíněné faktory vedou k tomu, že Baja California může jména svých údolí, jako Valle de Guadalupe a Santo Tomás, přidat do seznamu špičkových poloh jako Napa, Sonoma, Barossa a Rhône…“
V jejich úsilí vyrábět skutečné špičková vína se Bodegas de Santo Tomás rozhod - la vyvinout prémiové značky Duet to, Unico a Sirocco. Tato vína řadí Santo Tomás k vinicím světové třídy.
Cavas Valmar / Vinice v sousedství Bodegas de Santo Tomás byla založena roku 1983, a přestože má jen poměrně malé vinice, vyrábí přes 36 000 lahví excelentního vína Cabernet Sauvignon, Tempranillo, Chardonnay a Chenin Blanc, které se pije v Mexiku a USA.
Údolí (Valle) Guadalupe / Velmi dobře známé je 25 km dlouhé údolí Guadalupe asi 40 km severně od Ensenady na severu poloostrova.
V posledních letech se zde v údolí usadila početná malá vinařství, jejichž produkce je sice omezená, zato vysoké kvalitní: Značky jako Canto Rodado, Navegante, Don Jaíme Vinart, Cicuta, Tres Mujeres, Cruz, M3, Palabras, La Niňa L’Blanc nebo Alximia patří k dobře známým v baja-kalifornském středozemí. Momentálně je zde přes 40 vinařství.
Vinařství Adobe Guadalupe, založené roku 1997, má na 20 ha vinic, kde pěstuje révy Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc, Syrah, Nebbiolo, Malbec, Tempranillo, Voignier a Granache. Jejich produkce dosahuje 60 000 lahví. Kuriozitou je, že pět etiket, které vyrábí, je pojmenováno po pěti archandělech.
Jednou z famózních vinic v údolí je Monte Xanic – „Květina, která rozkvete po prvním dešti“. Na ploše 100 ha sklízí hrozny z odrůd Cabernet Sauvignon, Merlot, Malbec, Cabernet Franc, Syrah, Chardonnay, Chenin Blanc, Anglianico a Semillon a další, které dají 600 000 lahví ušlechtilých moků.
Místní enolog Hans Backhoff je jedním z nejuznávanějších v Baja a také v Mexiku. Poblíž vinic se nachází nedávno otevřené moderní muzeum vín.
Casa Bibayoff / Věrný svému ruskému původu založil David Bibayoff v roce 1992 vinice, které v údolí připomínají ruské tradice z počátku 20. století. David vlastní 35 ha vinic, které dávají hrozny na 36 000 lahví vína (Chenin Blanc, Zinfandel, Cabernet Sauvignon, Nebbiolo, Colombard a také Muskatel). Když se u něj zastavíte na degustaci, můžete spatřit malé muzeum připomínající molokánské aktivity v údolí.
Casa Pedro Domecq / Jedna z nejznámějších mexických značek, Casa Pedro Domecq, se v Baja California usadila v roce 1972. Na asi 500 ha, které se rozprostírají v údolí Guadalupe, San Antonio de las Minas a San Vincente a kde se pěstují révy Cabernet Sauvignon, Barbera, Merlot, Cabernet Franc, Syrah, Nebbiolo, Zinfandel, Tempranillo, Granache, Chardonnay a Chenin Blanc, Sauvignon Blanc a Riesling, mají snad nejlepší polohy v údolí a vyrábějí 4 mil. litrů ročně.
K nejvýznamnějším (a tradičním) výrobcům v Baja na sever od Ensenady patří bezpochyby vinařství L.A. Cetto, které je výsledkem práce a zkušeností tří generací. Don Angelo Cetto emigroval z Itálie v roce 1926 a začal vyrábět víno v Tijuaně a Tecate. Později jeho syn Luis Agustín Cetto konsolidoval vinnou produkci v údolí Guadalupe a Luis Alberto Cetto pokračuje jako třetí generace v tradici vinařství rodiny. Dnes je to více než 1 000 ha vinic, které dávají 26 mil. l vína, půl na půl: červená a bílá vína. Vinařství používá nejmodernější technologie pro výrobu svých vín a zachování konstantní kvality. Výsledkem je pestrá paleta různých typů od dobrých vín, vyhrazených pro místní spotřebu, po znamenitá, určená především pro export.
Za zmínku stojí: Petite Sirah L.A. Cetto, plné, tělnaté červené víno, vysoce hodnocené pro ovocnost a jemnou tříslovitost, která je doplněna čokoládovými tóny z používaných barikových sudů. Jeho archivní potenciál je 5–6 let. Elegantní a robustní Cabernet Sauvignon je ceněn pro intenzivní tmavě fialovou barvu, výraznou vůni, plnost a komplexnost chuti, ve které převládají tóny černého rybízu a borůvek. I u tohoto vína je archivní potenciál 5–6 let.
Jiným zajímavým vínem je Zinfandel L.A. Cetto: Barva této specifické nejrozšířenější severoamerické odrůdy je silně rubínová s fialovými tóny. Vůně připomíná směs lučních květin a bobulového ovoce. Mexická vína oplývají smyslností. Jejich úspěch tkví v jemné kyselince a plné, zakulacené a laskavé chuti. V porovnání s kvalitou, kterou nabízejí, jsou vzhledem k ceně velmi dobrou koupí. Ruta del Vino / Údolí Valle de Calafia, Valle de Guadalupe a Valle de San Antonio de las Minas tvoří srdce Ruta del Vino, vinné stezky po Baja California. Tento region má vynikající turistickou infrastrukturu. Milovníci vína zde jistě najdou celou řadu malých usedlostí, útulných vináren, moderních vinařství a elegantních a vynikajících restaurací – vše, co si labužníci dokážou představit. Některé tradiční haciendy jako L.A. Cetto ve Valle de Guadalupe nabízejí exkluzivní degustace, během nichž majitel a vinař Angelo Cetto hrdě prezentuje přes 130 cen, kterými bylo jeho vinařství vyznamenáno.
Při skleničce ušlechtilého moku v elegantní vysoce položené zahradě statku se můžete pokochat výhledem na svěží zelené vinice. Na programu jsou také výlety do údolí Guadalupe, kde se můžete z první ruky dozvědět podrobnosti o pěstování a výrobě. Vinaři v Baja California jsou hrdí na vysokou kvalitu svých bílých a červených vín, která, jak říkají, mohou držet krok s dobrým francouzským vínem. Je čas vytvořit si svůj vlastní názor.
Marian S. Sucha