VEČER PLNÝ CHUTÍ
A KULINÁŘSKÉHO UMĚNÍ
Akce, na kterých je možné ochutnat více chodů od různých kuchařů, nejsou tak časté. Jednou za rok se pražská Makro Akademie stane místem, kde se sejdou špičkoví kuchaři a gurmeti z celé republiky, aby se stali účastníky výjimečného gastronomického zážitku jménem Chef's Dinner. Podzimní večerv pražských Stodůlkách byl ve znamení 10 letého výročí Akademie a 30 let společnosti Makra na českém trhu. Na jejím jubileu se setkalo na osm desítek hostů o jejichž chuťové buňky se staralo šest renomovaných šéfů, vesměs špičkoví kuchaři, dnes už legendy české, slovenské a vídeňské gastronomie.
Na amuse bouche Josefa Súkupa následoval první chod, kreace, kterou vytvořili Dominik Unčovský a Lukáš Čarný pod mottem: vařme z toho, co u nás roste. Vítězi národní soutěže Bocuse d’Or překvapili s bramborovým knedlíkem s černým kořenem, grilovaným zelím a houbovými škvarky, k zapití sklenka Chablis Premier Cru Vaillons.
Zdeněk Pohlreich, kterého není zapotřebí zvlášť představovat, připravil nadívanou křepelku s česnekovo-bramborovým pyré, v doprovodu rýnského ryzlinku.
Šéfkuchař Peter Duranský, získal jako první Slovák michelinskú hvězdu a je také národním šéfem slovenské Bocuse d’Or. K jeho terině z halibuta a mušlí sv. Jakuba se smrži a marinovanému kedlubnu se podávalo s Champagne Ruinart.
Konstantin Filippou obdržel za své kulinární umění již 2 michelinské hvězdy. Jeho vídeňská restaurace je podle moderátorky večera Markéty Hrubešové známa pro svou inovativní fúzí středomořských a rakouských chutí a sofistikovanými jídly, které oslovují nejen chuťové buňky ale i oči. Konstantin vytvořil rafinovanou vyzrálou svíčkovou s kaviárem na omáčce z Vin Jaune. Doprovázela ji Rioja Reserva V z vinných sklepů Faustino, kterou jako všechna vína večera vybral someliér Jakub Přibyl.
O dezert se postarala Daniele Combi. Její buchty plněné makovou nádivkou s marcipánem, mandlový a makový sorbet, pečené švestky a ornament z vanilkové omáčky prostě ohromily. Podávaly se s Tokaji Aszu 5 Puttonyos a byly skutečnou sladkou tečkou na závěr večera. Prostě šest výjimečných kuchařů s unikátním menu párovaným nejkvalitnějšími víny.
V přestávkách mezi chody měli hosté možnost nahlédnout i do akademické kuchyně, vzdělávacího centra pro profesionální gastronomii a vyslechnout si příběhy jídla, kuchařů a kulinářského umění. A z čeho se vařilo? Z produktů iniciativy České Pole, která má za cíl vrátit kvalitní lokální produkty z českých polí do českých restaurací a kuchyní, dále pak z masa vlastní (makro-) výroby a čerstvých ryb.
Makro Akademie je nejmodernějším kuchařským školícím centrem v České republice, které se využívá především pro kurzy a workshopy pro profesionály. Po deseti letech, dnes pod vedením Jana Gavendy a jeho týmu je nejen uznávaným špičkovým kulinářským pracovištěm, kde se potkávají ty nejmodernější trendy s tzv best practice v oboru. Pořádá také inspirativní akce, nabízí odborné kurzy na cestu do světa chutí, kulinářského umění a technik pod vedením mistrů svého oboru: kulinářské, someliérské kurzy, baristické kurzy a barmanské kurzy pro restaurace, bary či kavárny a vzdělává širokou gastroveřejnost.
© Marian S SUCHA 2024