Káva a zdraví -
proč budí tento nápoj tolik emocí?
Lidé obecně věří, že káva je buď dobrým nápojem, návykovou látkou, neřestí nebo že také škodí zdraví. Médii vždy jednou za čas proběhnou zprávy z různých výzkumů, které ukazují na tu nebo onu vlastnost kávy, která střídavě lidskému organismu škodí, čí prospívá. Pojďme se tedy zblízka podívat na to, co vlastně víme – jaká jsou fakta.
Káva není návyková ve smyslu návyku na kofein. Konzumenti mohou bez problému snížit či změnit spotřebu kávy, jde tedy o zvyk, nikoli závislost. Káva však může ovlivnit vaši náladu během dne ze dvou důvodů. Jedním je přerušení denní rutiny („dám si kávu pro lepší náladu“) a druhým fakt, že kofein má na naše tělo určité fyziologické účinky.
Kofein je však obsažen i v jiných nápojích, třeba v čaji, kde ho může být a bývá stejně jako v kávě,
a přesto špatnou pověst nemá. A když se přejíte čokoládou, dostanete do sebe stejné množství kofeinu jako z jednoho šálku espressa. Kofein stimuluje mentální činnost, zvyšuje bdělost a je také fyzickým stimulantem. Jeho účinky se začínají objevovat po cca 15 minutách od požití, jeho vrcholná koncentrace v těle se dostavuje cca po 30 minutách.
Mírná stimulace kofeinem vám může pomoci během dne, kdy je bdělost nízká, šálek kávy je proto velmi prospěšný například po obědě či během noční práce. Vědecké průzkumy naznačují, že mírná spotřeba kofeinu (200–300 mg) denně je v pořádku a je i bezpečná pro těhotné či kojící ženy. Pro zdravé spotřebitele pak považujeme za mírnou konzumaci dávku do 400 mg denně, což odpovídá ekvivalentu 4–5 šálkům Grand Cru Nespresso.
Káva také obsahuje antioxidanty – látky, které jsou prospěšné našemu zdraví, a které káva neztrácí ani po odstranění kofeinu.
Káva a cholesterol je dalším diskutovaným tématem – ukázalo se, že cafestol, látka, která je obsažena v kávě, může při velmi velké spotřebě vyvolat zvýšenou hladinu cholesterolu. Nicméně pravidelné pití espressa ve zmiňované výši 200–300 mg kofeinu za den ke zvýšení hladiny cholesterolu nevede. Podle průzkumů víme, že tuto skutečnost pozorovali na osobách, které dlouhodobě konzumovali velké množství turecké a tzv. skandinávské kávy, která se připravuje tak, že se na hrubo mletá káva vaří ve vodě a výsledný nápoj se podává bez přefiltrování.
Lidé si někdy stěžují, že mají po kávě překyselený žaludek, nicméně neexistuje přesvědčivý důkaz, že by káva byla pro tento orgán škodlivá. Pro osoby, které vnímají pálení žáhy, je ideální zjistit, zda to je v důsledku pití kávy, nebo jídlem, které předtím konzumovali. Případně doporučujeme navštívit lékaře, který se problému může věnovat.
V závěru tohoto malého shrnutí vlivů kávy na lidský organismus je nutné zmínit, že káva je jednou z nejvíce studovaných potravin z hlediska účinků na zdraví a je vědecky prokázáno, že mírná spotřeba (3–5 šálků denně) může být prospěšná, jelikož obsahuje antioxidanty a minerály.
Káva bez kofeinu po řádném zpracování obsahuje max. 0,1 % zbytkového kofeinu. Toto množství je kontrolováno jak v zelené neupražené kávě, tak v konečném výrobku. Káva bez kofeinu může dle norem obsahovat max. 3 mg kofeinu na šálek. U Nespresso káv bez kofeinu se dostáváme na hodnotu zbytkového kofeinu o velikosti 0,03 % hmotnosti, což odpovídá přibližně 2 mg kofeinu na šálek.
Autor:
Michaela Illíková, expert na kávu společnosti Nespresso
Pro milovníky kávy:
Nespresso Grand Cru, ale bez kofeinu
Nespresso je již dnes synonymem požitku z kávy. A proč by tomu mělo být u kávy bez kofeinu jinak? Kávoví experti společnosti Nespresso vybrali tři nejpopulárnější Grand Cru – Intenso, Espresso a Lungo – a vytvořili jejich bezkofeinové protějšky.
Důraz byl kladen na to, aby tyto kávy odpovídaly výjimečnému charakteru a aromatu původních Grand Cru. Milovníci kávy si tak nyní mohou vychutnat Nespresso kdykoli, ať již během dne či noci.
Cílem společnosti Nespresso je poskytovat výjimečný zážitek z kávy a garantovat výjimečnou kvalitu v každém šálku. Nová bezkofeinová řada není v tomto ohledu žádnou výjimkou. Při snižování obsahu kofeinu se dbá na zachování výrazných aromatických tónů zelené kávy ve směsi, respektuje se skutečná povaha kávových zrn, čímž zůstává zachována síla a pronikavost aroma.
Každé Grand Cru společnosti Nespresso má svůj vlastní senzorický profil. Tento profil se skládá z celé řady specifických charakteristik obnášejících kvality jako intenzita, hořkost, chuť pražení, kyselost a aroma. Odborníci společnosti Nespresso se u nové řady postarali, aby směsi jednotlivých Grand Cru měly stejný senzorický profil, ať už kofein obsahují, či nikoliv, takže si každý může vychutnat šálek své oblíbené kávy v klasické i bezkofeinové variantě.
Arpeggio Decaffeinato Výrazná chuť s tóny pražení. Arpeggio Decaffeinato se může pochlubit stejně silným charakterem, intenzivním tělem a luxusními kakaovými tóny jako původní Grand Cru Arpeggio. Díky dělenému pražení jsou znát specifika původu jednotlivých káv ve směsi. Po delším pražení jsou zrna tmavší a vydávají intenzivní kakaové vůně brazilských a kostarických káv Arabica; kratší a lehčí pražení vybraných jihoamerických káv Arabica zvýrazňuje jejich lehčí ovocnější tóny.
Volluto Decaffeinato Nádherně sladké a hladké Volluto Decaffeinato má stejně intenzivní chuť a kulaté tělo jako Volluto Grand Cru. Vybraná zrna stoprocentní kávy Arabica jsou pražená zvlášť, aby vynikla jejich specifika. Kratší pražení rozvíjí sladké tóny sušenek brazilské Arabiky, zatímco delší, ale lehčí pražení zachovává čerstvé ovocné tóny kolumbijských kávových zrn.
Vivalto Lungo Decaffeinato Komplexní, a přece vyvážená směs Vivalto Lungo Decaffeinato má stejně výrazný charakter jako původní Grand Cru Vivalto Lungo – pražené, lehce dřevité, se sladkými cereálními a jemně květinovými tóny. Jde o směs stoprocentních káv Arabica z několika míst původu včetně Jižní Ameriky a východní Afriky. Oddělené pražení zrn zdůrazňuje charakteristiky dané jejich různým původem a rozvíjí komplexnost chuti. Kratší a lehčí pražení zachovává jemný květinový buket etiopských kávových zrn a ovocné tóny kolumbijských zrn, zatímco tmavší a delší pražení posiluje charakter směsi a rozvíjí její hořkost.
Kávy bez kofeinu – decaffeinato – bude snadné rozlišit díky nápadné červené tečce na špičce kapsle.
SVAZ VINAŘů představil FINALISTY 6. ROČNÍKU Vinařství roku
Soutěž o titul Vinařství roku 2014, pořádaná Svazem vinařů ČR, už zná svoji finálovou devítku vinařských společností, které se utkají v kategoriích malá, střední a velká vinařství. Hodnocení odborníky proběhne v závěru února a výsledky budou vyhlášeny na slavnostním večeru 26. března ve Veletržním paláci. Celkového vítěze spoluurčí svými hlasy stejně jako loni veřejnost.
Do letošního ročníku soutěže se zapojilo 32 vinařů a vinařských společností ve třech kategoriích podle velikosti produkce. „Změna pravidel ve smyslu poskytnutí rovné šance všem vinařstvím, kterou jsme provedli v loňském roce, přispěla ke zvýšení zájmu hlavně v řadách malých a středních vinařů“ uvádí prezident Svazu vinařů ČR Tibor Nyitray a dodává: „Poprvé v historii soutěže se také do finále probojovalo vinařství, které má výrobu i své vinice v Čechách. Ostatní vinařství jsou opět moravská.“
Porota složená z 18 nezávislých významných osobností vinohradnicko-vinařského oboru rozhodla o složení finálové devítky, do které se probojovali:
MALÁ VINAŘSTVÍ
(produkce do 50.000 l)
Vinařství Kořínek
Vinařství rodiny Špalkovy s.r.o.
VÍNO J.STÁVEK
STŘEDNÍ VINAŘSTVÍ
(produkce 50.001 – 250.000 l)
SONBERK a.s.
Vladimír Tetur
Žernosecké vinařství s.r.o.
VELKÁ VINAŘSTVÍ
(produkce nad 250.000 l)
CHÂTEAU VALTICE - Vinné sklepy Valtice, a. s.
Vinařství LAHOFER, a.s.
Zemědělské družstvo Sedlec u Mikulova
Druhé kolo hodnocení finalistů proběhne 23. – 25. února, kdy skupina dalších odborníků navštíví jednotlivá vinařství. Budou zde komplexně posuzovat jejich činnost v uplynulém roce a vyberou vítěze v kategoriích malé, střední a velké vinařství. Porota složená ze zástupců vinohradníků a vinařů, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, odborného školství, enogastronomie, somelierství a odborného tisku bude u jednotlivých vinařství hodnotit objektivní a subjektivní kritéria jejich činnosti.
Vítěze letošního ročníku „Vinařství roku 2014“ spoluurčí stejně jako loni veřejnost svým hlasováním v soutěži „Mediatel Vindemia publica 2014. Lidé budou vybírat ze všech devíti nominovaných vinařství a prostřednictvím internetu a nově pomocí sms jim mohou zasílat hlasy. Titul Vinařství roku 2014 bude udělen jednomu z vítězů jednotlivých kategorií (malé vinařství, střední vinařství, velké vinařství), které při hlasování veřejnosti získá od veřejnosti největší počet hlasů.
Výsledky Vinařství roku 2014 budou vyhlášeny na slavnostním galavečeru 26. března 2015 v prostorách Malé dvorany Veletržního paláce Národní galerie.
Na rozdíl od jiných vinařských soutěží v ČR je soutěž o titul Vinařství roku postavena na komplexním posuzování vinařských společností – tedy nejen na základě kvality vyráběného vína, ale také podle toho, jak svým podnikáním přispívají k pozvednutí, rozvoji a modernizaci oboru vinařství. A které z vinařství má tedy největší šanci na úspěch? „Zjednodušeně řečeno je to vinařství, které produkuje nejlepší vína a současně je nejlépe řízeno“ vysvětluje Tibor Nyitray.
Držiteli titulu Vinařství roku se dosud stala vinařství Vinselekt Michlovský a.s., Bohemia Sekt, a.s., Malý vinař – František a Hana Mádlovi a Znovín Znojmo, a.s.. V loňském roce se díky hlasům veřejnosti absolutním vítězem stala společnost SONBERK. Tu ocenila i sedmičlenná odborná porota, která ji ohodnotila jako nejlepší v kategorii „střední vinařství“, společně s vinařstvím Vinařství Glosovi, které zvítězilo v kategorii „malé vinařství“ a Zámeckým vinařstvím Bzenec, které získalo prvenství v kategorii „velké vinařství“.
Podrobné informace na www.vinarstviroku.cz
Rulandské bílé Ego75 je Šampionem 2015
Šampionem, tedy nejlepším vínem České republiky pro rok 2015, se stalo Rulandské bílé Ego75, výběr z hroznů 2013 Zámeckého vinařství Bzenec. Hrozny pochází ze slovácké vinařské podoblasti, z obce Vracov, viniční tratě Klínky. Zástupci Národního vinařského centra, Svazu vinařů České republiky a hodnotící komise vyhlásili 9. ledna v Mikulově absolutního Šampiona Salonu vín – národní soutěže vín 2015, nejvyšší soutěže vín v České republice.
Šampion uspěl v konkurenci 1646 moravských a českých vín přihlášených do soutěže. Porota jej v konkurenci dvou set finalistů soutěže vyhodnotila jako absolutního vítěze. Šampion se stal zároveň vítězem kategorie bílých suchých a polosuchých vín.
„Zámecké vinařství Bzenec slaví už třetí titul Šampiona v řadě a není bez zajímavosti, že letošním Šampionem se stalo víno ze stejné viniční tratě jako v roce 2013. Viniční trať Klínky je výjimečná a milovníci moravských vín mají to štěstí, že její potenciál dokážou v Zámeckém vinařství Bzenec bezezbytku využít,“ komentoval výběr letošního Šampiona Ing. Marek Babisz z Národního vinařského centra, který zajišťoval hodnocení.
Salon vín ČR
Stávající expozice Salonu vín ČR 2014 ve Valticích bude otevřena až do konce ledna 2015. Nová kolekce Salonu vín 2015 bude pro veřejnost otevřena opět od soboty 28. února 2015 do konce ledna 2016. „Každoročně se obliba expozice Salonu vín ČR zvyšuje a letos očekáváme další nárůst. Salon vín totiž získal titul TOP VINAŘSKÝ CÍL pro rok 2014. Jedná se o soutěž, v níž hlasuje veřejnost a o to víc je pro nás tento titul cenný,“ řekl ing. Pavel Krška, ředitel Národního vinařského centra.
„Fakt, že naši vinaři vyrábějí skvělá vína, je jen jednou částí mince. Druhou je pak to, aby o těchto vínech věděla také veřejnost, aby je měla možnost ochutnat, objevovat v nich nenapodobitelný regionální charakter i rozmanité přístupy jednotlivých vinařů. A právě Salon vín jim dává tuto možnost,“ řekl Pavel Večeřa z Vinařského fondu, který medializaci soutěže podporuje.
Záštitu nad Salonem vín – národní soutěží vín 2014 převzal, stejně jako loni, prezident České republiky Miloš Zeman.
Degustační expozice – Salon vín
Ve zrekonstruovaném sklepení státního zámku ve Valticích je Salon vín prezentován v podobě celoroční degustační expozice. Vína zde jsou k dispozici veřejnosti, která má možnost ochutnat kterékoliv ze zde uložených vín. Vína uložená v Salonu vín jsou určena výhradně ke vzdělávání návštěvníků o víně a propagaci a podpoře našeho vinařství tím, že široká veřejnost, včetně zahraničních návštěvníků, má možnost naše nejlepší vína ochutnat na jednom místě a v důstojných podmínkách a zároveň se dozvědět všechny podstatné informace o každém víně i výrobcích, jejichž vína budou v Salonu vín České republiky zastoupena. Vína je zde možno také zakoupit. Součástí sklepních prostor Salonu vín je také naučná expozice o našem vinařství a vinařských oblastech a také prodejna dárkového balení na láhve, vinařské literatury, degustátorských skleniček, sommelierských potřeb atd.
Více o vínech na
www.vinazmoravy.cz
www.vinazcech.cz
www.salonvin.cz
www.vinarskecentrum.cz
|
|