05. 11. 2025
HomeNOVINKYgourmetvinotekasmokeleisureatravelshoppingzdraví
Email Tisk PDF

 ALTA BADIA - region požitků v srdci jihotyrolských Dolomit Alta Badia Chiesetta S Croce - Hl Kreuz Kirchlein - Church Santa Croce by Freddy Planinschek

Údolí Alta Badia jedinečným způsobem kombinuje krásu Dolomit, zapsaných na seznamu světového dědictví UNESCO, s tradiční kulturou svých obyvatel a špičkovou turistickou nabídkou. Při západu slunce, když se majestátní vrcholy Dolomit zbarví do jemné růžové barvy začíná přírodní divadlo zvané Enrosadira. Obyvatelé této země Ladinové se svým jazykem a tisíciletými tradicemi proměňují pohostinnost ve způsob, jak prožívat hory prostřednictvím životního stylu a zvyků lidí, kteří je znají lépe než kdokoli jiný.

 

Alta Badia A Taste for Skiing Bioch by Freddy Planinschek

V zimní sezóně nabízí Alta Badia lyžařský areál s přístupem k 500 kilometrům sjezdovek, včetně legendární sjezdovky Gran Risa, kde se každoročně konají závody Světového poháru. V létě je Alta Badia vynikající destinací pro cyklisty. Nabízí atraktivní trasy všech obtížností pro silniční i horské cyklisty včetně světově proslulého cyklistického maratonu Maratona dles Dolomites-Enel, který vede dolomitskými průsmyky.
Nicméně, Alta Badia si po celý rok udržuje svou mezinárodní reputaci také jako gurmánská destinace. V mnoha horských chatách se ve výšce 2000 m n. m. podávají vysoce kvalitní pokrmy připravené z nejlepších jihotyrolských surovin, zatímco v tradičních farmách mohou hosté ochutnávat jídla ladinské kuchyně.

 

„SKIFAHREN MIT GENUSS" - LYŽOVÁNÍ S POŽITKEMAlta Badia Sun  relax by Alex Moling 4


Alta Badia oslavuje v sezóně 2025-26 kulinářskou rozmanitost s akcí Skifahren mit Genuss (Lyžování s požitkem). Je věnována objevování kulinářských radostí a zve k prožití hor prostřednictvím chutí a k proměně každého sjezdu v kompletní, nezapomenutelný smyslový zážitek. Gourmet Skisafari, SunRisa, Someliér na sjezdovce, Hostinský na ledě, Roda dles Saus a Wine Skisafari doplňují kulinářskou nabídku Alta Badia, kde se bude lyžovat od 4. prosince 2025 do 7. dubna 2026. Tři tříhvězdičkoví kuchaři, celkem šestnáct michelinských hvězd a tři zelené hvězdy za mimořádné aktivity v oblasti ochrany přírody činí z tohoto ročníku Lyžování s požitkem doslova skvělým. Koncepce již zaběhnuté iniciativy zůstává nezměněna: Deset hvězdných kuchařů je přiděleno k jedné chatě na sjezdovkách Alta Badia, pro kterou vytvoří exkluzivní recept. Tyto pokrmy se budou podávat v zúčastněných chatách po celou zimní sezónu.

 

Alta Badia Ski - Santa Croce  FREDDY PLANINSCHEK

Iniciativa je (opět) spojena s podporou charitativního projektu ve prospěch pediatrické paliativní péče nadace „La Miglior Vita Possibile“, který se tentokrát zaměřuje na děti, trpící nevyléčitelnými nebo invalidizujícími nemocemi, o které pečuje dětský hospic v Padově a regionu Benátsko. Nadace se aktivně zasazuje o podporu a pomoc v oblasti pediatrické paliativní medicíny. Během celé nadcházející zimní sezóny bude za každé jídlo z „Lyžování s požitkem“, podávané v chatách účastnících se iniciativy, věnováno 3 € na charitativní účely. Účastnící se kuchaři byli navíc požádáni, aby své recepty sestavili tak, aby se minimalizovalo plýtvání potravinami a aby se kladl zvláštní důraz na ochranu planety a tím přispělo k podpoře udržitelných iniciativ Alta Badia – čtvrté italské turistické destinace, která v srpnu 2022 získala certifikaci GSTC (Global Sustainable Tourism Council).

 

 

SUNRISA: LYŽOVÁNÍ PŘI VÝCHODU SLUNCE SE SNÍDANÍ VE VÝŠCE 2 000 METRŮ
Lyžovat při východu slunce na čerstvě upravených sjezdovkách a kochat se výhledem na Dolomity, to je exkluzivní zážitek, který Alta Badia nabízí. Díky iniciativě SunRisa mohou milovníci zimních sportů zažít první sjezdy dne v jedinečné atmosféře – současně s alpskými závody Světového poháru v lyžařském areálu.
V pondělí 22. prosince se z tohoto důvodu lanovky na náhorní plošině otevřou již v časných ranních hodinách. Lyžaři tak budou mít příležitost v klidu si zalyžovat na perfektně připravených sjezdovkách. Zážitek doplňuje bohatá snídaně s čerstvými a zdravými produkty v chatách Club Moritzino, Ütia I Tablá, Ütia Bioch, Piz Arlara a Las Vegas Lodge. Recepty byly připraveny ve spolupráci s Elenou Casiraghi, odbornicí na sportovní výživu, aby zajistily vyvážený poměr kalorií a živin a zároveň nabídly příjemný start do nového dne.

HOSTINSKÝ NA LEDĚ
Od sjezdovek k zamrzlému jezeru je to jen krůček. Na jezeře Sompunt, známém pro své bruslařské možnosti, se opět, tentokrát 29. ledna, koná exkluzivní akce přímo na zamrzlém jezeře obklopeném lesem. Jedná se o elegantní a rafinovanou večeři v klidné, čisté krajině, kde led jezera odráží světlo a umocňuje tak krásu scenérie. Rámec tvoří Dolomity, které jsou večer při fenoménu Enrosadira ponořeny do červeného světla. Stoluje se na zamrzlém jezeře. Jídla, převážně z regionálních produktů a surovin, v kombinaci s nejlepšími víny Jižního Tyrolska vína servírují someliéři a místní kuchaři, všichni na bruslích.

Alta Badia Horse sledge ride by Armin Terzer 19

RODA DLES SAUS: LADINSKÁ KUCHYNĚ NA SJEZDOVKÁCH
Týden od 15. do 22. března je věnován Roda dles Saus - ladinské kuchyni a kultuře v lyžařském areálu Skitour La Crusc. Při lyžování od chaty k chatě si návštěvníci mohou vychutnat pokrmy, které vznikají v srdci Dolomit, v kombinaci s nejlepšími víny z Jižního Tyrolska. Ladinská kuchyně, jednoduchá, ale autentická, je v centru pozornosti chat lyžařského areálu Skitour La Crusc. Každá z nich se specializuje na přípravu ladinského jídla, které se při této příležitosti připravuje krok za krokem podle babiččiny receptury.

 


Další informace:


Turistické informační kanceláře Alta Badia
www.altabadia.org

Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript

 

Foto: Turistické informační kanceláře Alta Badia

© Marian S SUCHA 2025

 
fajn-fet.cz © Marian S. Sucha

Copyright © 2025 . Všechna práva vyhrazena.
Joomla! je svobodný software šířen pod GNU/GPL licencí.