Vína z Alenteja
Portugalská vína stále ještě zůstávají u českých konzumentů poněkud ve stínu portských z oblasti Douro.
Červená vína, plná, bohatá a nesmírně různorodá díky velkému množství nenapodobitelných místních odrůd, z nichž se vyrábějí, začínají na sebe stále důrazněji upozorňovat na světových trzích a také mezi znalci a milovníky vín. Patří k nim také vína z Alenteja.
Alentejo je území ohraničeno řekou Tejo, na východě španělskou hranicí a na jihu Algarve. Vzhled a geografie krajiny nejsou jednotní: řetězce pahorků se střídají z nekonečnými rovinami. Na jaře je Alentejo přívětivým zeleným mořem které kvete všemi barvami - louky se střídají s makovými poli a všude kvetou mandlovníky. Zeleň ale již brzy zlikviduje ostrá zář slunce a vše živé a krajina se změní ve spálenou zemi s typickou rudou barvou. Tento silně zemědělsky orientovaný region má největší teplotní rozdíly (teploty zde mohou klesnout na 5 °C nebo přesáhnout 33 °C) a je krajem z nejřidším osídlením a s pozvolným životním rytmem na širokých pláních. Je zde jenom několik měst - Evora, Beja, Moura nebo Vidigueira. Několik spíše menších vesnic působí jako zelené, živé ostrovy ve sluncem vyprahlé šíři. Typické zemědělské statky jsou roztroušeny mezi olivovými háji. Většinou se jedná o skupinu jednopatrových budov s bíle vyvápněnými zdivem, které se tak i barevně liší od okolité krajiny.
Vína z Alenteja Jih má teplejší a sušší klima, mírně středomořské. Z této idylické země pochází řada renomovaných vín, která si svou cestu ke spotřebitelům již našla a další vína čekají ještě na to aby byla objevena. Vinařský region Alentejo má osm oblastí: Portoalegre, Borba, Redondo, Reguenos, Vidigueira, Granja-Amarelja, Moura a Evora. K nejdůležitějším a typickým révám zde patří Alfrocheiro, Moreto, Periquita, Aragonez (kterému se říká také Tinta Roriz nebo (jako v sousedním Španělsku) Tempranillo) a Trincadeira. Syrah, která by mohla dodat v Alenteju vynikající vína je oficiálně zakázána. Výjimečnost vín z Alenteja je kromě již zmíněných teplotních rozdílů - u Alenteja se jedná o jednu z nejteplejších portugalských vinařských oblastí - také dána výškovým rozdílem, který dosahuje místy až 600 metrů.
Červená portugalská vína jsou vzhledem ke klimatu plná slunce a výrazné chuti a lahodnosti. Jsou rubínové barvy. Jejich vůně jsou velmi rozmanité, ovocné i kořeněné. V jejich chuti můžete cítit červené plody, dubové dřevo nebo třeba čokoládu a vanilku. Jedná se o vína, jejichž kvalita je rok od roku lepší, často dokonce přímo fascinující.
Mohli jsme se o tom přesvědčit u vín Altas Colheitas od Manuela Sé
Jeho Altas Quintas RESERVA 2004 je vyrobeno z výběru hroznů Aragonez, Trincadeira a Alicante Bouschet. Víno fermentuje 4 měsíce v sudech z francouzského dubu, posléze zraje 12 měsíců v nových dubových sudech a po hrubé filtraci je láhvováno. V láhvi zůstává do doby až dosáhne harmonie chuti - pokud se již dříve nevypije... RESERVA 2004 je víno hluboké granátové barvy a má aroma čerstvého třešňového kompotu a ostružin smíchané s kořením a čerstvou kávou. Na jazyku odhaluje asociace a robustní strukturu s překvapující svěžestí se silnou ale hedvábnou kyselinkou, které navazuje dluze příjemný a elegantní pocit.
Další víno, které jsme chutnali, Altas Quintas COLHEITA 2004 je vyrobeno z odrůd Trincadeira, Aragonez a Alicante Bouschet. Víno fermentuje 6 měsíců v sudech z francouzského dubu a posléze 12 měsíců v nových dubových sudech. Toto víno je intenivní granátové barvy začínající vůní čerstvých ostružin, menty a koření přecházející v ucelené aroma vůně dřeva, čokolády a tabákových listů. Na jazyku se vyznačuje svojí jemnou chutí, elegancí a svěžestí.
Dlouhá izolovanost Portugalska od moderních trendů a univerzální řešení jakoby pomohla zachovat bohaté dědictví původní vinné révy a v současnosti ji staví na čestné místo v Evropě, ovládané hrstkou mezinárodních odrůd. Lze zde najít malé ostrůvky vinařství, kde se víno vyrábí stejným způsobem jak před sto lety což je v ostrém kontrastu s technicky vyspělými vinařskými podniky, kde je vše řízeno počítači.
Výrobce:
Altas Quintas Lda
Vinař: Paulo Laureano
Dovozce pro ČR:
Manuel Sá
Hodnocení portugalských vín
Podle standardů Evropské unie se portugalské vína dělí na několik kategorií.
VQPRD - Vinho de Qualidade Produzido em Regino Determinace - toto označení nesou vína dobré kvality a omezeného množství, která musí být vyrobena v oblasti původu. Do této kategorie spadají produkty DOC a IPR stejně jako jakostní likérová vína a lepší šumivá vína.
DOC - tímto způsobem se označují kvalitní vína z hroznů pocházejících z přesně vymezeného regionu a vyráběná v oblasti původu. Ohraničení oblasti závisí na podobných zeměpisných podmínkách(poloha,půda, klima) typických vlastnostech a stylu vín stejně jako na místních tradičních výrobních postupech.
IPR - vína, která jsou striktně vázána na geografickou oblast, mají velice individuální charakter. Uskladňují se po dobu nejméně pěti let, kdy musí prokázat, že jsou Vhodnými kandidáty na vyšší označení DOC.
Vinhos regionais - lepší stolní vína s vymezenou oblastí původu. Tyto produkty jsou srovnatelné s různými jinými evropskými krajovými víny.
Vinhos de mese - toto označení nesou vína určená pro každodenní spotřebu bez označení původu. Jsou srovnatelná s evropskými stolními víny.
Alentejo DOC - značka pro scelovaná vína v oblasti Alentejo.