01. 02. 2023
HomeNOVINKYgourmetvinotekasmokeleisureatravelživotshoppingzdravíprostě fajn


Naši partneři:

 


 

clickair-logo_de


 

Brazilian Wines

 



transfajn-net.cz
Rooseveltova 29
CZ 160 00 Praha 6
Tel.: +420 777 024 399

 

 


 

Email Tisk PDF

okoli a vinice

 

 Piemont:

za tajemstvími 

Barola a Barbery

 

Piemonte - tedy „úpatí hor“ je severozápadní italský region, který zahrnuje podhůří Alp, pohoří Langhe, Monferrato a četná údolí přítoků Po/Pádu, nejdelší řeky  Itálie. Piemontská údolí ostře, ale příjemně kontrastují s mohutnými štíty Alp. V centru regionu leží Turín - elegantní, mnohostranné a dynamické město.

Spolu s Toskánskem je Piemont nejvýznamnější region Itálie pro vína špičkové kvality. Mezi nejznámější patří Barolo, Barbaresco, Barbera D´Alba, Gavi, Gattinara a Moscato D´Asti ale také  sladkohořké vermuty a purpurově zbarvená "selská" vína Dolcetto a Barbera.

Množstvím vyprodukovaných vín - kolem 500 milionů lahví bílého a červeného vína ročně - je Piemont

Mapa Piemont 2na sedmém místě v Itálii. Kvalitou svých vín se ale řadí mezi absolutní špičku. Spolu s Toskánskem je centrem italské enologie. 

Vinařský region Piemont zahrnuje na 60.000 ha vinic z toho  36 000 ha v kategorii DOC/DOP, které se dělí do dvou základních oblastí: Jsou to zaprvé výběžky Alp a ledovcová údolí na severu s Carema a Canavese a Vercelli a Colline Novarese mezi Biella a jezerem Lago Maggiore.

Zadruhé to je jihovýchodní Piemont s pohořím Monferrato v provincích Asti a Alessandria až k pahorkům kolem Turína a Alby s kopci Roero a Langhe v procincii Cuneo. Zde roste kolem 2/3 vína z regionu. Souhrnem se dá říci, že nejdůležitější piemontské oblasti jsou Asti, Carema, Canavese, Caluso, Vercelli a Novara a co se týče kvality jsou nejlepší vinařské tratě u Monferrato (Asti) a kopcovitá krajina Langhe kolem města Alba. 

Vinnou révu do Piemonte přivezli staří Řekové. V současné době se zde pěstují převážně typické místní odrůdy. Nejušlechtilejší odrůdou je Nebbiolo, dále pak Barbera, Moscato a další. Je to ale hlavně Nebbiolo, které je základem slavného vína Barolo. Toto víno spolu s Barbarescem staví Piemont na špičkovou pozici v Itálii a ve světě.
vinice turin


Podnebí a terroir:

Majestátní Alpy, uzavírají Piemont na severu a vytvářejí tu speciální mikroklima. Specifické složení půdy, např. vápencové slíny a strmé jižní nebo jihozápadní polohy, jedinečné místní klima a  tradice pěstování dává révě možnost plodit výjimečné hrozny. Uměním a péčí zdejších vinařů z nich vznikají  vysoce kvalitní vína pro archiv  i pro každý den a s nezaměnitelným charakterem.

 

Bílá vína DOC

Ačkoliv ¾ piemontských vín jsou vína červená, jsou to především bílá vína které se chlubí  označenímDOC.

V kopcích na sever od Turína leží Canavese. Alpský oblouk chrání tyto vinice na vyvýšeninách takže hrozny mohou dosáhnout nejvyšší kvality. Zde je centrum výrobců bílého vína. Čtyři vinařské kooperativy a dvě regionální enotéky v Caluso a Roppolo, zvou k objevení a vychutnání svých moků. Známá bílá vína jsou z odrůdy Erbaluce (di Caluso), první piemontské DOC-víno, které se vyrábí v 31 obcích Canavese. Erbaluce dává příjemná suchá bílá vína. Ale také sladké Caluso Passito, slámové víno. K fermentaci se používají výlučně inox tanky. Také Alta Val Susa (Vysoké údolí Susa) patří k známým oblastem: začátkem zimy se sbírají pozdní hrozny mimořádného Vino del Ghiaccio (ledového vína) z vinic, které patří k nejvyšším v Evropě. U bílých vín nesmíme opomenout Gavi DOCG - velmi ceněné bílé víno z odrůdy Cortese pěstované poblíž obce Gavi. Někdy jetaké pod označením Cortese di Gavi nebo Gavi di Gavi. Lze jej považovat za nejvýznamnější bílé víno z oblasti Piemonte. Roero Arneis DOCG je bíle z oblasti Roero mezi Canale a Alba. Vína jsou z révy Arneis, která konce 20. Stol téměř zanikla. Dnes se opět kultivuje a těší se rostoucí oblibě. A nezapomeňme  na výroba sladkých šumivých vín z aromatické odrůdy Moscato.
Piemont terroir

Na kopcích jižně od Turína se rozprostírá vinařská oblast, která zahrnuje 28 obcí s dvěma důležitými DOC: historického Freisa di Chieri a podstatně mladšího Collina Torinese, která je známá svými odrůdami jako Barbera, Bonarda, Malvasia a Cari a které zpracovávají malá a středně velká vinařství.

 

Nebbiolo-Barolo-Barbaresco - kouzelná  modrá formule

Etikety červených vín nesou jména proslulých rév: Nebbiolo  a Bonarda. Ty  si podmaní chuťové buňky každého milovníka vín.

Ta nejslavnější se jmenují podle dvou vesnic v kopcích v oblasti Langhe: Barolo a Barbaresco. Vyrábějí se z odrůdy Nebbiolo. "Langhe DOC" je oblast pro vína z modrých odrůd Nebbiolo, Dolcetto a Freisa a z bílých odrůd Arneis, Favorita a Chardonnay pěstovaných na území Langhe.  

Réva Nebbiolo je ve světě vín označována jako „vino nobile“ - ušlechtilá réva. Dodává výrazná vína, bohatá na taniny. Vína musí dlouho zrát. Nebbiolo patří k nejpomaleji zrajícím vínům, ale také k těm které svoji kvalitu nejdéle udrží. Jméno hroznů je odvozeno od mlhy (nebbia ) i když tu zrovna tohle víno nemá v oblibě. Potřebuje slunce a čas, ne moc horka, ne moc deště - je náročné na pěstováni a sklízí se  ke konci října. Když malé hrozny s tlustou modrošedou slupkou na podzim dozrají, stává se, že mlha pokryje kopce s vinicemi. Podle toho jak dopadne podzim, podléhají tyto vína silným výkyvům kvality. Nebbiolo patří k nejnáročnějším odrůdám co se týče terroiru. Dobře se mu daří pouze na vápencovitých slínech a vyžaduje strmé jižní nebo jihozápadní polohy. Nebbiolo má v různých oblastech odlišná pojmenování: Barbesino, Barolo, Brunenta, Chiavennasca, Nebbiolin, Nebbiolo di Barbaresco, Nebbiolo di Barolo, Picotender, Prunenta, Spagna, Spana a další.Barbera Nebbiolo

 

Král mezi víny

Nebbiolo se do Piemontu dostala již v Antice – je vysazena do kopců Monferrato a Langhe. A již od 13. stol se  objevuje v písemnostech. Víno, které dávala bylo ale sladké. Historie suchých vín tedy i Barola, ktere je z 100% Nebbioly  začala zde v polovině 19. stol. když hrabě Camillo Cavour, pozdější sjednotitel Itálie pozval do Piemontu francouzského enologa Louise Oudarta. Ten v Piemontu zavedl pro kvašení do té doby sladkého vína neobvyklé, francouzské  techniky.

V nové době se o Barolo zsasloužil slavný enolog a vinař Angelo Gaja z Barbaresca – koryfeje ve svém oboru, který je znám pro vá elegantní, opulentní vína.

Barolo je nejslavnější víno z Piemontu. Říká se mu také „Víno králů, král mezi víny". Vínoze 100% odrůdy Nebbiolo dnes vyrábí téměř 1 200 výrobců v celém regionu, kteří ročně průměrně vyrobí 3,8 milionu lahví. Znalci ho nejčastěji označují slovy „velké, robustní, strohé...“ je bohaté na třísloviny a hodně alkoholické. Pro mnohé platí jako nejlepší italské víno vůbec. Hrozny Nebbiolo rostou na vinicích 11 obcí regionu Lange. Nejznámější Barola jsou z Barola, La Morry, Castiglione Falletto, Montforte d'Alba a Serralunga d'Alba.

Barbaresco

Barbaresco je příbuzným Barola. Vyrábí se také z hroznů Nebbiola, které rostou na vinicích v relativně malé oblasti. Jedná se o vinice kolem vesnic Barbaresco, Neive, Treiso a části Alby v regionu Langhe. Jeho tělo je štíhlejší a míň koncentrované a také nemusí tak dlouho zrát jako Barolo. Nejznámějším protagonistou těchto vín je Angelo Gaja, jehož Barbaresca z jednotlivých viničních tratí, jako např. Sorì San Lorenzo nebo Sorì Tildin jsou legendární.

 Víno musí povinně zrát dva roky, z toho první rok na sudu. Pokud je na etiketě „Riserva“, znamená to, že před láhvovaním zrálo ještě jeden rok navíc.

Tradičně se vína Barolo a Barbaresco vyráběla dlouhým nakvašením ve velkých dřevěných sudech zvaných botti, ve kterých  poté zůstala ležela aspoň dva roky a ještě další dva roky zrála v lahvích. Pak teprve směla na trh.  Milovnící francouzského typu  vín  si často stěžovaly na drsné třísloviny, kyseliny a nedostatek ovocitosti. Trvalo to více než 10 let, než  se např. tyto třísloviny  zjemnily. Dnes část vinařů používá modernějších metod, aby vyprodukovali líbivá a vyvážená vína jak k brzké konzumaci tak i k archivaci. K hlavním protagonistům nového stylu Barolo  byli v 70. letech Angelo Gaja a Renato Ratti.Ti zavedli zredukovanou maceraci, brzkou malolaktickou fermentaci a kratší zrání, mnohdy ve francouzských barriques. Byla zkrácena  fermentace na maximálně 10 dní (dříve až 3 týdny). Poté víno zraje v sudech. Někteří vinaři tendují k tzv. moderní verzi se zráním v  barriques. Proto se také rozlišuje mezi tradiční a modernm stylem. Některé z  nejprestižnějších vinařství pro svá nejlepší Barola však stále přísně odmítají používání „barriques". Minimální doba zrání jsou 3 roky. Riserva na etiketě znamená, že zrálo pět let.. Průměrný potenciál vína je 5 až 10 let. Podle odborníků je to jedno z nejkomplexnějších vín Itálie.

Piemont AstiNěkteří výrobci používají nové „barriques" z francouzského dubu. Jiní vinaři volí kombinaci zrání - část zraje v barikových sudech z nového dřeva a část ve velkých dřevěných vícekrát použitých sudech.

 

Barbaresco: Vinařský clan Gaja

Těžko si lze v Itálii představit větší vinařský pojem   než je jméno Gaja. Proslavené piemontské vinařství založil Giovanni Gaja v roce 1859 a po čtyři generace zůstalo výhradně ve vlastnictví rodiny: dnes je to přes 100 ha vinic v oblastech Barbaresco a Barolo (ale také v Toskánsku). Angelo vystudoval francouzskou vinařskou školu a byl prvním vinařem, který začal v Piemontu experimentovat s „barikovými" sudy. Od začátku se soustředil na co nejvyšší kvalitu svých vín, díky čemuž se značka "Gaja" stala synonymem prestiže.

A ještě jedna poznámka k vlivům: vazby mezi Piemontem a Francií mají tradici. také Asti Spumante vzniklo teprve 1870 a sice poté, co Carlo Gancia využil zkušeností se champaňským lahvovým zráním.

Zde, v příjemném chládku zdiva kde je vzduch nasycen vůní vína a historie nám Massimo, syn největšího vinaře v okolí, Giulia Accornero otvírá láhev Barbera del Montferrato. Zatímco vrtí se sklenicí a promíchává tmavě rubínový mok a občas strčí svůj narudlý nos do dovnitř, vypráví úspěšnou historii tažení tohoto vína na kterém se dohodlo několik místních vinařů před asi 25 lety. Nízké výnosy a zrání ve francouzských barrique se staly klíčem k špičkové kvalitě... „Přibližně polovina vín z regionu Piemonte je vyrobená z odrůdy Barbera, kde má několik apelací původu: Barbera d’Alba DOC,  Barbera d’Asti DOCG, Barbera del Montferrato DOC, Barbera del Montferrato Superiore DOCG... „ „Nejmohutnější z nich, říká Massimo a vede sklenici k rtům, je Barbera d'Alba a nejlehčí, někdy i lehce perlivá neboli frizzante, je Barbera del Monferrato.

A s úsměvem poznamenává: „Barbera zde platí jako stolní víno vůbec – má jenom velmi málo taninů a pije se lehce...“

Přesto, že si piemontští vinaři se svými vynikajícími a většinou velmi drahými červenými Barolo a Barbaresco získali světové jméno, se velká část produkce odšpuntuje v cizině. Místní jsou, a právem, se svými méně prestižními moky spokojeni: Barbera a pak Dolceto, což je, jak tvrdí Massimo trochu podceňované červené víno, na které většinou zbývají ty "horší vinice". Není ale ani malé ani sladké, jak jeho název sugeruje... Víno je to, jak se můžeme přesvědčit, jednoduché ale skvělé, a má krásnou zářivě rubínovou červenou barvu. Tato odrůda dává plná vína hroznového charakteru s hořko-nasládlou dochutí. Sklízí se jako první - už v polovině září.

Roero Arneis

 

Další oblasti červených a růžových vín


Červených/modrých odrůd a vín je v tak velkém regionu hodně. Zde jenom ty nejznámější: V Canavese se z minimálně tři roky zralého Nebbiolo získává Carema. Kolem Pinerolo se vyrábí Dolcetto se svou suchou, měkkou a čerstvou chutí.

Z Chieri pocházi suché Freisa. A ačkoliv se výběr zmenšuje, nechybí ani na DOC- rosè vínech. Pěstovatelské oblasti se koncentrují kolem Pinerolo, s pochoutkami jako suché a harmonické "Rosato Gallorosso a Nebbiolo dˇAlba, Pinerolese Rosato a Doux d'Henry, který byl znám již v 12. stol. a na němž našel zálibu  francouzský král Jindřich (Henry)  IV.

Gastro TurinGattinara DOCG - na úrovni nejlepších červených piemontských vín z odrůdy Nebbiolo (v severním Piemontu nazývané Spanna), která se zde pěstuje ve vinicích ledovcových morén v okolí Gattinary severně od Vercelli.

Ghemme DOCGje druhé nejlepší červené víno je hned po   Gattinaře z oblasti severního Piemontu. Je z odrůdy Nebbiolo.

Mezi údolím Pádu a pohořím Apenin v provincích Alessandria a Asti je Montferrato DOC - velká oblast produkující více než polovinu vín celého regionu Piemont, mezi nimi Barbera del Monferrato, Grignolino del Monferrato Casalese aj.

Roero DOCG - označení ROERO na etiketě je pro červená vína z této oblasti z odrůdy Nebbiolo. Tato apelace rovněž zahrnuje bílá vína z odrůdy Arneis, která ponesou označení Arneis di Roero.

 

Regionální gastronomie

 K dobrému vínu patří také  vynikající gastronomie. Regionální kuchyni, která vychází z převážně agrárních tradicí, charakterizují vydatné pokrmy, kořeněné bylinkami a česnekem. K tomu se hodí tělnatá a silná vína. Dobré jídlo a dobé víno jsou zde "kulturním statkem", do kterého může doslova každý Piemonťan  mluvit, protože zná nějakého vinaře nebo adresu na sýrové delikatesy nebo tip, kde podávají nejlepší tajarin – ručně připravované tagliatelle. Gastro Piemont

Není tedy divu, že turíňané o víkendech opouští město směrem jihozápad aby ve vinných sklepech v Langhe nebo v Monferrato naplnili auto lahvemi a si mezitím v některé z venkovských trattorií poseděli a vychutnali místní speciality.

 

 

 

----

Text:  Marian S SUCHA

foto: archiv autora

 

 

 
  • Námořnická Bretaň
  • Na kole jižním Burgundskem
  • APULIE – CHUTĚ NA PODPATKU ITALSKÉ BOTY
  • SALENTO – okouzlující italský podpatek
  • Turecká riviéra s dechem antiky
  • Festival del Gusto Italiano představil italské delikatesy
  • Friuli Venezia Giulia
  • Káva a zdraví
  • Nespresso Grand Cru, ale bez kofeinu
fajn-fet.cz © Marian S. Sucha

Copyright © 2023 Web ušlechtilých neřestí - prostě fajn. Všechna práva vyhrazena.
Joomla! je svobodný software šířen pod GNU/GPL licencí.