KÁVA & ČOKOLÁDA - MAGICKÉ SPOJENÍ
O tom, že káva a čokoláda mají mnoho společného, se mohli přesvědčit účastníci setkání dne 1. prosince v Mandarin Oriental Hotel. V atraktivním prostředí byli Michaelou Illíkovou, odbornicí na kávu společnosti Nespresso, a Milanem Krejčím, prvním českým Coffee Sommelierem, zasvěceni do tajů harmonizace kávy a čokolády a mohli si sami vyzkoušet cukrářské umění nebo wellness rituály těla i duše.
Degustace
Káva a čokoláda mají podobnosti při pěstování a zpracování a představují přirozené
spojení i pro vzájemnou degustaci. Díky svým podobnostem a podobnému chuťovému profilu jsou vyhledávanými pochutinami, které se konzumují společně. Vždyť kolikrát přímo k šálku kávy dostaneme v kavárně i čtvereček čokolády.
V případě správně degustace by mělo platit jedno základní pravidlo: káva a čokoláda by měly mít pokud možno jiné aroma. Hořká káva by se měla kombinovat s nakyslejší čokoládou s ovocnou chutí, káva s květinovou vůní a aroma může být naopak skvěle doplněna čokoládou s vyšší intenzitou a větším podílem kakaa.
Při degustaci se doporučuje servírovat čokoládu v pokojové teplotě tak, aby po vložení do úst rozvinula svá aroma. Aby se aroma uvolnilo opravdu po celé ústní dutině, je vhodné čtvereček čokolády vložený do úst rozkousat a poválet na jazyku a v okamžiku, kdy se aroma uvolní a vy jej zřetelně rozeznáte, se napít i kávy. V ústech si pak oba vjemy smíchejte, abyste byli schopni rozeznat, kam se posunula chuť obou, když se spojily.
Během setkání 1. prosince se degustovaly tři vzorky (Nespresso) káv se třemi vzorky čokolád francouzské společnosti VALRHONA (Initiation Grands Crus).
Ristretto - typické italské espresso s plným tělem. Silné aroma z pražení je zjemněno nádechem čokolády. Jemný kontrast mezi sílou, hořkostí a nakyslostí s ovocnými tóny.
Intenzita 10 v kombinaci s čokoládou Abinao Grand Cru o obsahu kakaové hmoty 85 %. Vysoký obsah kakaa z oblastí Afriky dává čokoládě výraznou hořkou chuť.
Cosi - Klasické espresso s hladkou pěnou. Charakteristické tóny citrusů v kombinaci s lehkým tělem dávají směsi osvěžující charakter. Intenzita 3 V kombinaci s čokoládou Manjari (64 % kakaové hmoty pocházející z oblasti Madagaskaru. Čokoláda se vyznačuje výraznou chutí červeného ovoce – má výrazně nakyslou chuť. Ideální čokoláda pro fondue.
Finezzo Lungo Směs nejvybranějších káv Arabica. Kombinuje něžný dotek květu pomerančovníku, orientální charisma jasmínu a jemnost bergamotu, aby zanechala svěží a delikátní vjem. Intenzita 3 v kombinaci s čokoládou Alpaco (72 % kakaové hmoty z oblasti Ecuadoru.) Květnatá chuť jasmínu, pomeranče atd.