Tisk


V
EČER PLMakro Jan GavendaCHUTÍ

A KULINÁŘSKÉHO UMĚNÍ 

 

Makro kuch

 

Akce, na kterých je možné ochutnat více chodů od různých kuchařů, nejsou tak časté. Jednou za rok se pražská Makro Akademie stane místem, kde se sejdou špičkoví kuchaři a gurmeti z celé republiky, aby se stali účastníky výjimečného gastronomického zážitku jménem Chef's Dinner. Podzimní večerv pražských Stodůlkách byl ve znamení 10 letého výročí Akademie a 30 let společnosti Makra na českém trhu. Na jejím jubileu se setkalo na osm desítek hostů o jejichž chuťové buňky se staralo šest renomovaných šéfů, vesměs špičkoví kuchaři, dnes už legendy české, slovenské a vídeňské gastronomie.

 

Na amuse bouche Josefa Súkupa následoval první chod, kreace, kterou vytvořili Dominik Unčovský a Lukáš Čarný pod mottem: vařme z toho, co u nás roste. Vítězi národní soutěže Bocuse d’Or překvapili s bramborovým knedlíkem s černým kořenem, grilovaným zelím a houbovými škvarky, k zapití sklenka Chablis Premier Cru Vaillons.

 

Zdeněk Pohlreich, kterého není zapotřebí zvlášť představovat, připravil nadívanou křepelku s česnekovo-bramborovým pyré, v doprovodu rýnského ryzlinku.

Šéfkuchař Peter Duranský, získal jako první Slovák michelinskú hvězdu a je také národním šéfem slovenské Bocuse d’Or. K jeho terině z halibuta a mušlí sv. Jakuba se smrži a marinovanému kedlubnu se podávalo s Champagne Ruinart.

 

Konstantin FilippouKonstantin Filippou obdržel za své kulinární umění již 2 michelinské hvězdy. Jeho vídeňská restaurace je podle moderátorky večera Markéty Hrubešové známa pro svou inovativní fúzí středomořských a rakouských chutí a sofistikovanými jídly, které oslovují nejen chuťové buňky ale i oči. Konstantin vytvořil rafinovanou vyzrálou svíčkovou s kaviárem na omáčce z Vin Jaune. Doprovázela ji Rioja Reserva V z vinných sklepů Faustino, kterou jako všechna vína večera vybral someliér Jakub Přibyl.

 

 

O dezert se postarala Daniele Combi. Její buchty plněné makovou nádivkou s marcipánem, mandlový a makový sorbet, pečené švestky a ornament z vanilkové omáčky prostě ohromily. Podávaly se s Tokaji Aszu 5 Puttonyos a byly skutečnou sladkou tečkou na závěr večera. Prostě šest výjimečných kuchařů s unikátním menu párovaným nejkvalitnějšími víny.

 

V přestávkách mezi chody měli hosté možnost nahlédnout i do akademické kuchyně, vzdělávacího centra pro profesionální gastronomii a vyslechnout si příběhy jídla, kuchařů a kulinářského umění. A z čeho se vařilo? Z produktů iniciativy České Pole, která má za cíl vrátit kvalitní lokální produkty z českých polí do českých restaurací a kuchyní, dále pak z masa vlastní (makro-) výroby a čerstvých ryb.

 

Makro Akademie je nejmodernějším kuchařským školícím centrem v České republice, které se využívá především pro kurzy a workshopy pro profesionály. Po deseti letech, dnes pod vedením Jana Gavendy a jeho týmu je nejen uznávaným špičkovým kulinářským pracovištěm, kde se potkávají ty nejmodernější trendy s tzv best practice v oboru. Pořádá také inspirativní akce, nabízí odborné kurzy na cestu do světa chutí, kulinářského umění a technik pod vedením mistrů svého oboru: kulinářské, someliérské kurzy, baristické kurzy a barmanské kurzy pro restaurace, bary či kavárny a vzdělává širokou gastroveřejnost.

 

Moderátorka Hrubešová představuje, špičkové kuchaře, kteří budou chystat 6 chodové menu.

 

© Marian S SUCHA 2024