Včelín na střeše pražského hotelu INTERCONTINENTAL
Od října 2013 mají hotely v Česku unikát: na střeše 7. patra hotelu InterContinental Prague byly postaveny první úly hotelového střešního včelstva.
Je to unikát i v rámci řetězce InterContinental Hotels & Resorts a v síti InterContinental Hotels Group.
S nápadem chovat včely na střeše hotelu přišel bývalý ředitel hotelu InterContinental Prague pan Alexander Schreiter. Inspiroval se touto ideou v Americe, kde byl na služební cestě.
Vedoucím projektu se stal šéfkuchař Miroslav Kubec, který je zároveň Prezident Asociace Kuchařů a cukrářů ČR a Ředitel WACS pro kontinentální Evropu.
„Přes Český svaz včelařů jsem se dostal na pana Augustina Uváčika, který s projektem
pomohl od začátku a stal se správcem našeho včelstva,“ uvedl Miroslav Kubec a dodal: „jsme první hotel v České republice s vlastními včelstvy na střeše. Na náš první med se můžeme těšit už v květnu příštího roku.“
Začalo se se třemi úly. „V příštím roce, chceme aby bylo docíleno u všech včelstev produkční zralosti a mohly nám dát co největší množství medu, případně jiných včelích produktů,“ řekl Augustin Uváčik, správce včelstev InterContinental Prague.Se včelami zabývá od svých 12 let a provozuje portál www.vcelyonline.cz.
InterContinental Prague však nepřišel s myšlenkou jako první. Už loni na své střechy instaloval včelstva superluxusní newyorský hotel Waldorf Astoria. Také luxusní varšavský hotel Hyatt ma na střeše několik úlů.
Včely jsou schopné létat pro sladinu na květy do vzdálenosti pěti kilometrů, tvrdí včelař Augustin Uváčik a pokračuje: „létají 30 až 50 metrů nad terénem. Od hotelu, který se nachází na Starém Městě nejdále včely létají například do Střešovic, Tróji, Libně, na Hradčany, Vinohradynebo Žižkov. "Nejraději ovšem mají blízké zahrady a parky Letné, Starého Města a Josefova, kde kvete mnoho rozličných a mnohdy cizokrajných rostlin a stromů."
A jaké jsou záměry s úly na střeše do budoucna? „Tento projekt je dlouhodobá záležitost“, říká šéfkuchař Kubec. „Med stáčený z úlů bude především použit pro hosty na snídaně. Uvidíme, jak se včelstva rozrostou…“