Tisk

maraxa master costas

METAXA:

5 + 7 + 12 = nejjemnější (řecký) drink pod sluncem

Costas Raptis je Metaxa Master - „Nejsem ani somellier ani blendmaster nýbrž 5. v generaci rodinných mistrů metaxy za 123 let existence“ popisuje svoji funkci.

Takový mistr musí rozumět destilátům, vínům a také tzv. „botanice“ protože Metaxa obsahuje i přísady různých bylinek. Od založení značky Metaxa v roce 1888 je za její chuť a jemnost zodpovědný vždy aktuální Metaxa Master. Constantinos (Costas) Raptis se svému řemeslu věnuje již 27 let. Při vytváření Metaxy pracuje Costas pro kterého je jak říká „vinná réva nejušlechtilejším darem přírody,“ nejen s vinným destilátem, muškátovými víny, ale také s bylinami a sušenými květy. Je to právě on, kdo stojí za pokračováním a udržením typického charakteru Metaxy. Právě preciznost a perfektní znalost jednotlivých složek je nejcennějším uměním Metaxa Mastera a odlišuje jej od klasických "Master Blenderů".

Když Spyros Metaxa v 1888 po letech experimentování vytvořil „jiný“ destilát, netušil, že Metaxa jednou dosáhne popularity po celé planetě. V roce 1937, kdy se alkoholu podařilo dostat do evropské ligy, byla Metaxa prostě „jedním z koňaků“. V roce 1987 pak předpisy Evropské unie vzaly Metaxe její přívlastek řeckého „brandy“. A jsou k tomu dobré důvody: Metaxa není jenom 100% pálené víno.

metaxa sudNa začátku Metaxy stojí vinný destilát, který zraje v 350 litrových dubových sudech a 15% likérové víno. To se vyrábí z hroznů, které zrají na ostrovech Samos a Lemnos v Egejském moři. Po několikaletém zrání se destilát míchá s muškátovými víny, výtažky z růžových okvětních lístků a („tajnou“) směsí různých řeckých bylin, které půl roku macerovaly. Tato směs zraje posléze v dubových sudech, čímž tekutina obdrží krásnou zlatožlutou barvu. Obsah alkoholu se pohybuje kolem 38-40 % Tím se výrobní proces liší od postupů používaných u brandy. Tato tradiční receptura se předává z generace na generaci již více než 100 let.

U nás je Metaxa velmi oblíbená. Česko je pro Metaxu po Německu a Řecku třetím největším trhem. V spotřebě na hlavu dokonce č. 2. Nebo jinak: každou sekundu si dáme v Česku „panáka“ Metaxy. Jedním z důvodu pro tuto oblíbenost je i skutečnost, že Metaxa je „unisex“ pijí ji stejně rádi jak muži tak i ženy.

Hvězdičkové Metaxy:

Pětihvězdičková Metaxa je všeobecně známá a nejrozšířenější. Má podíl na celkovém exportu 50% a v ČR dokonce 75% všech Metax. Obsahuje 38% alkoholu.

K výrobě pětihvězdičkové Metaxy se používá víno z tří druhů vinných hroznů, které se míchá s destilátem destilují zrajícím 5 let v dubových sudech. Tato Metaxa voní po vanilce, suchém ovoci, citrusech a meruňkách. V chuti cítit ovoce, mladý čerstvě stočený med, mandle a dřevité chutě. Používá se jako aperitiv, digestif, mixdrink s ledem longdrink a do koktejlů.

metaxa 12lahev

K výrobě sedmihvězdičkové Metaxy se používá víno z dvou druhů vinných hroznů, které se míchá s destilátem zrajícím 7 let v dubových sudech. V aroma sedmihvězdičkové se míchají ovocné vůně, sušené ovoce, vanilka, dále kouřový nádech, vůně sudů, starý med, mandle a sušené švestky. Sedmička má plnější tělo, je zakulacena a ve své chuti má zralé ovoce, vanilku, sudovou dochuť. Je to nejvyváženější z Metax, harmonické jemné pití 40%. Pije se jako aperitiv nebo digestif, někdy s 1 kostkou ledu.

12 * dotek slunce...

Ta nejnovější, Metaxa 12* symbolicky korunuje hvězdnou řadu. „Dvanácti-hvězda“ za svou charakteristickou jemnost vděčí vyzrálým destilátům. Nenapodobitelná chuť je pak přisuzována aromatickým muškátovým vínům, která se pěstují výlučně na ostrově Samos. Tato stará ušlechtilá odrůda, oblíbená pro své výrazné aroma, je pěstována na malých a terasovitých vinicích na pahorcích mezi 300 až 500 mnm. Hrozny tím získají nejvíc cukernatosti (až 14%). Jejich sběr probíhá i dnes ručně.

Vinný destilát zrající v dubových sudech po dobu 12 let a pečlivě vybrané hrozny muškátových vín propůjčují nápoji typický jantarový lesk, který v sobě zachycuje dotek řeckého slunce. Jiskrný a výrazný buket vytváří bohaté aroma sušených květů a středomořských bylin. Chuť je protkána lahodnými tóny čokolády a karamelu s náznakem pomerančové kůry. Je to výjimečná Metaxa vybalancované chuti tělnatá, která se pije jako digestif bez ledu nebo s 1 kostkou.

V průběhu let se Costas Raptis podepsal pod řadou produktů značky, včetně Metaxa Private Reserve (40 letá Metaxa ) a nyní také Metaxa AEN No 1 , která byla vytvořena k jubileu 120leté historie a mezinárodního úspěchu Metaxy. Pro celý svět bylo naplněno unikátním alkoholem z legendárního Sudu číslo 1 pouze 1888 křišťálových, ručně zlacených dekantérů z „Crystal de Sévres“. Sud číslo 1 střeží dědictví Metaxy.