Tisk

Olivy4

 

APULIE – CHUTĚ NA PODPATKU ITALSKÉ BOTY

 

Apulie je země středomořských rostlin a vůní, známá svými trulli - kulatými domy, těstovinami orecchiette, nádhernými písečnými plážemi a skalními útvary nebo lidovým tancem pizzica. Nic však Puglii necharakterizuje více než na 60 milionů olivovníků, které pokrývají ze severu na jih region jako koberec.

Olivy 2

Již samotný počet stromů je impozantní, ale v mnoha případech je to také jejich velikost a věk. Mnohé z nich jsou tzv. Ulivi secolari - staré několik stovek let. Ty jsou nepravidelně uspořádané, každý kmen je jedinečně tvarovaný, roste kolem sebe, mohutně, pokrouceně, coby milenci se objímající nebo do sebe vrostlé stromy, fascinující a vyzařují stoický klid a důstojnost. Mladé olivové háje vykazují oproti tomu již vojenský pořádek - to abysklizeň se stroji byla jednodušší.

 

 

Olivy - zelené zlato 

 

Miliony olivovníků dělají z Puglie hlavního dodavatele italského olivového oleje. V suchém horku poloostrova ho vyroste téměř polovina národní produkce. Olivové háje, které spolu s vinicemi lemují silnice se rozprostírají v každém rohu regionu, od Gargana po Salento a jsou rozděleny do čtyř oblastí produkce DOP (tedy chráněného označení původu): Collina di Brindisi, Dauno, Terra D'Otranto a Terra di Bari, kde jsou vysázeny ty nejrůznější druhy olivovníků. K těm nejznámějším patří Ogliarola, Cellina di Nardò, Coratina, Frantoio, Leccino, Peranzana, Garganica, Rotondella, Cima di Bitonto nebo Cima di Mola.

Olivy 3

 

 

 

 

 

 

 

 

Olio Extra Vergine di Oliva - Extra panenský olej z Apulie nesmí obsahovat více než 1% kyselosti. V podstatě existují tři typy (jemně ovocná, středně ovocná a silná ovocná), které se liší podle chuti a vůně v závislosti na zeměpisné oblasti a půdě. Teplé podnebí a úrodná půda umožňují snadné pěstování nejenom oliva a vína ale také zeleniny a ovoce. S výnosem více než 200 000 tun jsou olivy zeleným zlatem Apulie.

 

 

 

  

 

V ZEMI  PRIMITIVA A NEGROAMARA

 

Vino apuie 1

 

 

vino apulieZecaApulie je třetím nejproduktivnějším italským vinařským regionem. Z podpatku italské boty pochází hutná červená vína, které se vyznačují sytě rubínovou barvou, bohatým aroma, plností a vyšším obsahem alkoholu. 

Ačkolivzdejší vinařství staletou historii, teprve v posledních dvaceti letech byly výroba a zpracování vína ve větším měřítku zmodernizovány. Výsledky jsou pozitivní a stále více vín pochází z této oblasti. K typickým apulijským odrůdám patří Negroamaro a Primitivo ale vyrábí se také řada dalších místních vín.

Apulie se dá rozdělit do tří různých vinařských oblastí: Foggia na severu je známá především svým Uva di Troia a bílým Bombino. Pro oblast Bari a Taranto ve středu poloostrova jsou typické hrozny Bombino Nero a Primitivo, např.v oblasti kolem Castel del Monte s růžovými a červenými víny.

 

vino negroamaroProvincie Salento s metropolí Lecce na jihu je doménou červených vín. Pravá vinařská Apulie to je Salento. Zatímco na severu regionu převažují odrůdy hojně využívané po celé střední a severní Itálii jako Sangiovese a Montepulciano, jsou salentská vína vyrobena z odrůd pro tuto oblastjedinečných. Dvě nejoblíbenější a široce dostupná apulijská vína jsou Primitivo a Salice Salentino, která je nejznámější DOC oblastí pro Negroamaro a kde se tato réva často kombinuje s hrozny Malvasia Nera.

Vinařskou oblast Salento tvoří výběžky pohoří Murge podél Tavolierské roviny u Lecce a nízké kopce Serre Salentine a zahrnuje provincie Brindisi, Taranto a Lecce. 

vino zeca zeca

 

Bombino Bianco a Fiano – oblíbená bílá z Apulie

Pro severní část této vinařské zóny jako Martina Franca a Ostuni, jsou typičtější bílá vína, vyráběny z tradičních odrůd jako Verdeca, Bianco d’Alessano, Bombino Bianco a Fiano. Ve středu Apulie je několik DOC kolem Barletty, Cerignoly a Castela del Monte, kde vládne Uva di Troia, modrá odrůda, která nese jméno města z této vinařské oblasti. Víc na jihu se nejvíce daří červeným vínům odrůd Negroamaro a Primitivo.

Z hlediska terroiru má Puglia impozantní řadu přírodních zdrojů, které jsou velmi vhodné pro vinnou révu: teplé středomořské klima plné slunce, minimum srážek a chladící středomořskou brízu. Réva roste na křídovém vápenci pod vrstvami bohatými na železo, což je viditelné v půdě okolo kopce Colline Joniche Tarantine a v okolí Martina Franca a Locorotondo v údolí Itria.

 

 

Vítejte v zemi Primitiva“

Manduria je fascinující město na silnici z Taranta do Lecce, kde je možno spatřit ruiny prastarého messapiánského sídla. Vlastní město se může pochlubit katedrálou Duomo jakož i dalšími početnými kostely, středověkoužidovskou čtvrtí a zámkem Palazzo Imperiali-Filotico. 

„Vítejte v zemi messapiánského lidu, vítejte v zemi Primitiva“ tak zní nápis na vstupní bráně do starého města. Manduria je městem Primitiva, bohatého vína plné červené barvy. „Primitivo“ v italštině znamená rané zrání, protože tyto hrozny vytváří na začátku sezóny hodně cukru. Brzké zrání znamená, že výsledná vína jsou velká, svůdná a plná ovoce. Na Primitivu je však fascinující, že někdy hrozny révy zrají nerovnoměrně, takže se zelené hrozny sklízejí spolu se zralými. Primitivo je stejného původu jako kalifornský Zinfandel a je doma také v oblasti Gioia del Colle. 

 

Hrozny Negroamaro jsou rozšířenější a vymezují červená vína většiny DOC jižní Apulie: Alezio, Matino, Galatina, Copertino, Nardó, Leverano, Lizzano, Salice Salentino, Squinzano a Brindisi.

„Víno je tekutým sluncem“- tato slova se hodí k vínům z Apulie výjimečně dobře. 

jidlo 1

 

© Marian S SUCHA 2019